Léčivé rostliny

Evropská unie financuje výzkum psychedelické terapie


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
06.únor 2024

Evropské konsorcium 19 partnerských organizací získalo od Evropské unie dotaci více jak 6,5 milionu eur na výzkum využití psilocybinu pro léčbu psychologického distresu u nevyléčitelně nemocných lidí vyžadujících paliativní péči. Evropská unie tak poprvé financuje multicentrickou klinickou studii zaměřenou na psychedeliky asistovanou terapii.

Randomizovaná kontrolovaná studie PsyPal, koordinovaná University Medical Center Groningen v Nizozemsku, ve spolupráci s HumanKindLabs, tak získává vůbec první evropský grant na financování klinického výzkumu psychedelické terapie. Studie bude zkoumat, zda terapie psilocybinem může v rámci paliativní péče pomoci ulehčit psychologické a existenciální úzkosti u pacientů trpících jedním ze čtyř různých nevyléčitelných progresivních onemocnění: pokročilou chronickou obstrukční plicní poruchou (CHOPN), roztroušenou sklerózou (RS), amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) a atypickou Parkinsonovou chorobou (APD).

Začátkem roku 2024 začnou čtyři partnerské instituce v rámci studie léčit více než 100 pacientů. Každá z těchto institucí se přitom bude věnovat jednomu ze zmíněných onemocnění: University Medical Center Groningen se zaměří na pacienty s chronickou obstrukční plicní nemocí, portugalská Champalimaud Foundation na atypickou Parkinsonovu chorobu. Český Národní ústav duševního zdraví se ve studii zaměří na pacienty s roztroušenou sklerózou. Na pacienty s amyotrofickou laterální sklerózou bude cílit výzkum probíhající v Dánsku na University of Copenhagen a Bispebjerg Hospital.

Nábor pacientů nejspíš začne na přelomu roku 2024/2025. „Psychedelika se již ukázala jako efektivní ve zmírnění úzkostí a existenciálního distresu u onkologických pacientů s terminální diagnózou, ukazují se však jako velmi nadějná i u jiných diagnóz, zejména depresivní poruchy a závislostí. V NUDZ se týmy věnují výzkumu psychedelik již zhruba 20 let včetně studií u pacientů s depresí a v indikaci paliativní péče. Díky tomu jsou odborníci NUDZ akceptovanými partnery na mezinárodní úrovni a mohou se podílet na přípravě tohoto projektu. Ten je určitě velkou nadějí pro pacienty, kteří se aktuálně potýkají s nevyhnutelnou konečností vlastní existence. Projekt představuje výzvu na mezinárodní úrovni a, může do budoucna pomoci velké části lidské populace,” vysvětluje vedoucí Centra výzkumu psychedelik NUDZ.

Účastníci absolvují dvě terapeutická sezení, při kterých jim bude podán buď psilocybin (účinná látka obsažená v lysohlávkách) nebo placebo. Předchozí pilotní studie ukázaly podstatné snížení depresivity a úzkosti u lidí žijících s terminální diagnózou rakoviny, v některých případech s přetrvávajícím účinkem. Do studie jsou zapojeni neurologové z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Nábor pacientů nejspíš začne na přelomu roku 2024/2025, informace o studii budou zveřejněny na stránkách NUDZ, mezi kolegy a neurologickými pracovišti uváděny pomocí sociálních sítí a dalších mediálních prostředků.

PsyPal představuje první klinickou studii zkoumající bezpečnost a účinky psilocybinu u pacientů, kteří nepodstupují onkologickou léčbu, k čemuž se připojuje Robert Schoevers, vedoucí psychiatrie na UMCG a hlavní výzkumník projektu PsyPal.

Tato první klinická studie svého druhu je plně financována programem Horizon Europe, klíčovým programem Evropské unie pro financování výzkumu a inovací. Jeho cílem je podporovat spolupráci, posilovat dopad výzkumu a inovací a řešit globální výzvy prostřednictvím podpory politiky EU. Pomáhá posílit spolupráci mezi výzkumníky z různých zemí a oborů, kteří se zaměřují na potenciálně transformační intervence u závažných duševních poruch, které jsou v současné době rezistentní vůči léčbě.

Všechna jmenovaná onemocnění jsou nevyléčitelná, vedou ke ztrátě samostatnosti a k těžkému psychickému strádání. Studie uvádějí, že příznaky deprese a úzkosti postihují 34 % až 80 % osob s těmito onemocněními, což zdůrazňuje naléhavou potřebu inovativních intervencí. Konvenční intervence u pacientů s paliativní péčí často selhávají a vyžadují inovativní a účinnou léčbu.

Současný výzkum v oblasti psychedelické vědy, zaměřený zejména na psilocybin, prokázal slibné výsledky u osob, které se potýkají s depresí a duchovním strádáním v důsledku nevyléčitelných onemocnění.  PsyPal kombinuje psychoterapii a farmakoterapii, aby bylo možné cíleně pomáhat pacientům i jejich rodinám v těchto obtížných situacích. 

Výsledkem tohoto přístupu není pouze klinické hodnocení, vede také k mezioborovému partnerství, které tvoří 19 spolupracujících evropských organizací z 9 zemí. Konsorcium sdružuje odborníky na různá dlouhodobá onemocnění, psychiatry, lékaře poskytující paliativní péči, psychology a odborníky na psilocybinovou terapii spolu s výzkumníky zaměřenými na duchovní péči a zástupce náboženských institucí.

Do konsorcia PsyPal jsou zapojeny následující organizace (v abecedním pořadí): 29k, A+ Science, Bispebjerg Hospital, Champalimaud Foundation, European Association for Palliative Care (EAPC), European Federation of Neurological Associations (EFNA), European Psychiatric Association (EPA), HumanKindLabs, IESE Business School, Lung Alliance Netherlands, Madopa, Národní ústav duševního zdraví, Norrsken Mind, OPEN Foundation, University Medical Center Groningen (UMCG), University of Copenhagen, University of Groningen, University of Stockholm, Uppsala University. Spolu s tím bude konsorcium aktivně spolupracovat s aliancí PAREA (Psychedelic Access and Research European Alliance).

Partneři výzkumného konsorcia se zavázali dodržovat nejvyšší etické standardy klinických a výzkumných postupů, jak je stanoveno v pravidlech Horizon Europe. Kromě toho bude konsorcium dodržovat veškeré požadavky a doporučení etických komisí a regulačních orgánů.

Prohlášení o vyloučení odpovědnosti: Projekt PsyPal je financován Evropskou unií. Vyjádřené názory a stanoviska však představují názory autora (autorů) a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo Výkonné agentury pro zdraví a digitální oblast. Evropská unie ani orgán poskytující dotaci za ně nemohou nést odpovědnost. Dle TZ

www.nudz.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová