Antikoncepce

Až 84 % žen v ČR mělo problém otěhotnět (průzkum)


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
29.leden 2024

Zjištění vyplývá z celostátního průzkumu veřejného mínění, který si nechala na základě sběru dat zpracovat klinika umělého oplodnění Prague Fertility Centre (PFC) od agentury Ipsos. Průzkum probíhal v prosinci 2023 na vzorku 315 žen. Respondentky byly ve věku 25 až 45 let a na základě jejích zkušeností lze konstatovat, že až 30 % z nich v této věkové skupině mělo problém otěhotnět spontánně.  Pokud jde o období, jak dlouho trval problém otěhotnět, 17 % žen to trvalo déle než měsíc, 15 % déle než půl roku, 7 % déle než rok a 12 % déle než dva roky. 84 % žen se setkalo s problémem otěhotnět (z toho 30 % osobně, 22 % u členů rodiny, 44 % u blízkých přátel a 22 % u jiných známých). Jen 16 % žen se s tímto problémem nesetkalo.

 „Problém s početím dítěte se bohužel stává významným společenským tématem. Téměř každý pátý pár potřebuje na cestě k rodině profesionální pomoc a vyhledá kliniku umělého oplodnění.  Důvodů je více – odkládání mateřství do pozdějšího věku i zdravotní stav páru. Nemalý podíl na tom má pracovní i společenský stres, životospráva a nedostatek pohybu,“ říká vedoucí lékařka kliniky PFC a specialistka na umělé oplodnění.

Ze závěru výzkumu:

  • Pokud jde o to, kde hledají nebo by hledaly ženy v případě problémů s otěhotněním informace, jak tuto situaci řešit, 75 % respondentek odpovědělo, že u rodinného lékaře nebo gynekologa, 50 % osobně na klinice umělého oplodnění, 44 %  na webových stránkách těchto klinik, a 30 % u přátel, v rodině nebo na diskusních fórech.
  • 26 % respondentek buď samy vyhledaly služby specializovaných klinik umělého oplodnění nebo znají někoho, kdo využil jejich služeb.
  • Pro 73 % potenciálních klientek klinik umělého oplodnění je klíčové, jak danou kliniku hodnotí na internetu či osobně klientky, které již s danou klinikou mají zkušenost. Následují s 62,5 % reputace lékařů, s 57,5 % cena výkonů a služeb, s 49 % vzdálenost od místa bydliště, s 47 % shodně komunikace s klinikou a čekací doba.
  • Na otázku, jak dlouho jim trvalo přirozeně otěhotnět, respondentky odpověděly následovně: 28 % se jim podařilo otěhotnět prakticky okamžitě. 17 % to trvalo déle než měsíc, 15 % déle než půl roku, 7 % déle než rok a 12 % déle než dva roky.
  • Co by cítily ženy, pokud by nemohly otěhotnět? Nejčastější odpovědi byly prázdnota, smutek, bezmoc, zoufalství.

V případě, že se ženě nedaří po opakovaných pokusech otěhotnět, nezbývá než navštívit kliniku umělého oplodnění. Na klinice absolvuje pár vstupní pohovor a vyšetření s odborníkem, který se pokusí zjistit příčinu jejich problému. Toto vyšetření podstupuje žena i její partner, protože se jedná o párovou léčbu. Klientka se musí cítit bezpečně s důvěrou v lékaře. Důležitá je psychická pohoda ženy i jejího partnera. Před vstupem k odborníkům pomáhá na některých pracovištích (PFC) koordinátorka, která provází pár během procesu, informuje a podporuje oba partnery.

Dle TZ

www.amic.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V případě, že se ženě nedaří po opakovaných pokusech otěhotnět, nezbývá než navštívit kliniku umělého oplodnění. Na klinice absolvuje pár vstupní pohovor a vyšetření s odborníkem, který se pokusí zjistit příčinu jejich problému. Toto vyšetření podstupuje žena i její partner, protože se jedná o párovou léčbu. Klientka se musí cítit bezpečně s důvěrou v lékaře. Důležitá je psychická pohoda ženy i jejího partnera. Před vstupem k odborníkům pomáhá koordinátorka, která provází pár během procesu, informuje a podporuje oba partnery.

Dle TZ

www.amic.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová