Léčivé rostliny

Detox organismu – mýtus, nebo realita?


Kategorie: Léčivé rostliny Aktuality 
02.únor 2024

Jarní detox neboli vyčištění organismu bývá nejpopulárnější právě na jaře, kdy se mluví o očistě organismu konzumací zelených šťáv, bylinek a dalších podivných lektvarů.  Mají zbavit tělo všech jedovatých látek, které se v průběhu zimy nashromáždily. Co je na tom ale pravdy?

Pod pojmem detox si přitom většina vybaví omezení určitých potravin, případně pauzu od alkoholu. Ve skutečnosti tomu tak ale není. Slovo detox (očista) je  v tomto případě očista od toxinů. Za toxiny se nejčastěji považují látky rostlinného či živočišného původu přirozeně se vyskytující v přírodě, jedy a také tzv. xenobiotika, které nemusí mít nutně škodlivé účinky, ale také nejsou tělu vlastní. Sem patří například chemikálie využívané v zemědělství, některé potravinářské přídatné látky, látky znečišťující životní prostředí nebo těžké kovy.

V dnešní době těmto látkám v důsledku „moderního“ způsobu života čelíme více během zimy, kdy obvykle konzumujeme tučnější potraviny. Zvykem je, že přichází po zimních měsících čas na očistu – pravda to ale úplně není. Držet tělo v očistě je potřeba neustále, naštěstí si s tím náš organismus umí poradit sám, a to i bez dlouhého půstu nebo hladovky. Všechny látky, které jsou tělu cizí totiž podléhají metabolizaci, při které odchází z těla ven přirozenou cestou.

Aby se v těle zabránilo hromadění škodlivých látek, je nutné pečovat o optimální funkci orgánů, především jater, hlavního detoxikačního orgánu. Zpracovávají živiny vstřebané trávicím traktem, ovládají hladiny krevních tuků, aminokyselin a glukózy, vylučují toxiny, podílejí se na tvorbě žluči, ukládají vitamíny rozpustné v tucích, přeměňují živiny na energii a tvorbu bílkovin zodpovědných za většinu chemických reakcí v těle.

„Správná funkce jater je klíčová pro homeostázu v těle, zahrnující udržení rovnováhy cukru v krvi, lipidů a aminokyselin. Játra hrají zásadní roli v metabolismu sacharidů a lipidů, což je důležité pro správnou energetickou bilanci a odbourávání tuků. Proto, pokud je cílem například zhubnout, je nezbytné mít játra v dobrém stavu,“ vysvětluje vědecká specialistka v oblasti biochemie a ze společnosti Chromozoom.  

Játra se extrémně zatěžují hlavně konzumací cukru, sladkostmi i nezdravými limonádami. Pokud navíc jsou genetické predispozice k ukládání tuku v játrech, je potřeba se zpracovaným potravinám (zejména s vysokou spotřebou fruktózy ve sladkých nealkoholických nápojích a limonádách) vyhnout.

„Ztučnění jater (steatóza), může být dědičné postižení v souvislosti s genetickými faktory ovlivňujícími zpracování tuků a cukrů v játrech. Existují genetické varianty, které mohou riziko ztučnění jater zvyšovat. DNA test dokáže odhalit genetické predispozice k nadměrnému ukládání tuku v játrech či k snížené účinnosti v rozkládání nebo odstraňování tukového materiálu z jater. Lidé se ztučněnými játry často nemají žádné příznaky. Pokud se u nich příznaky objeví, obvykle se jedná o únavu a bolest v pravé horní části břicha, které je nutno řešit.

Až 35 % západní populace může být citlivější na toxiny z prostředí, proto je nutno o játra pečovat. Správnou funkci jater podporuje například ostropestřec mariánský, špenát, rukola nebo minerály (selen, zinek, měď, které zlepšují aktivitu enzymů, podílející se na detoxikaci organismu). V jídelníčku by pak neměla chybět ani barevná zelenina či ovoce, obsahující dostatek antioxidantů, případně koření jako kari a kurkuma.

Zajímavostí je, že konzumací zeleniny, která obsahuje polyfenoly (např. cherry rajčata, brokolice, luštěniny) a antokyany (např. jablko, černý rybíz) se oxidačně chráníme a můžeme díky nim vynulovat jednu porci smaženého řízku nebo hranolek. Tyto potraviny je vhodné konzumovat proti oxidačnímu stresu, což je stav, při kterém máme v těle velké množství nestabilních molekul označovaných jako volné radikály – a zároveň nemá dostatek antioxidantů, které by nás před nimi účinně chránily.

Tyto látky lze doplnit i prostřednictvím doplňků stravy, příkladem mohou být produkty s extrakty z bylin pro podporu detoxikace těla a funkce jater a ledvin. Látky, které jsou zde obsažené jako spirulina, artyčok, ostropestřec mariánský nebo kurkuma se považují za superpotraviny, které jsou bohaté na bioaktivní látky podporující správnou funkci těla. 

Pro efektivní detoxikaci zvyšte příjem vody, abyste podpořili odplavení toxinů a udrželi optimální funkci orgánů, jako jsou ledviny a játra. Konzumujte potraviny bohaté na antioxidanty (ovoce, zelenina, ořechy a semena).  Pijte zelený čaj obsahující polyfenoly, které mají detoxikační vlastnosti a podporují metabolismus.  Omezte konzumaci škodlivých látek (alkohol, kofein, rafinovaný cukr a potraviny s vysokým obsahem tuku). Zařaďte do jídelníčku prospěšné bylinky (kopřiva a šípek podporují čištění krve, mátový čaj uklidňuje trávicí systém). Fyzická aktivita podporuje cirkulaci krve a lymfy, zlepšuje odplavování toxinů. Masáže zaměřené na lymfatický systém mohou pomoci urychlit odplavování odpadních látek.  Dopřejte si saunu a horké koupele: Prostřednictvím potu tělo eliminuje toxiny.  Relaxujte!  Postupujte postupně a pomalu. Příliš rychlá změna může způsobit nepříjemné reakce. Dle TZ

www.media-list.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová