Antikoncepce

Nová aplikace pro duševní zdraví žen v perinatálním období


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
29.leden 2024

 Téměř každá pátá žena v období těhotenství a po porodu zažije nějaké příznaky duševní nepohody. Psychologická podpora bývá často nedostupná nebo nákladná. Navíc až 75 % českých žen na mateřské nebo rodičovské dovolené nevyhledá odbornou pomoc. Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví ve spolupráci s organizací Úsměv Mámy proto v roce 2020 vyvinuli aplikaci Kogito. Ve spolupráci s organizací Česko.Digital nyní vzniká její druhá verze.

„Kogito nemá v regionu střední a východní Evropy obdoby. Po vyplnění dotazníků, na které dostane uživatelka ihned zpětnou vazbu, se jí otevře Cesta z úzkosti nebo Cesta z deprese. V této cestě, která má každá 5 etap, prochází uživatelka metodami kognitivně-behaviorální terapie (KBT), procvičuje relaxace a také plní úkoly, aby mohla procházet od jednodušších metod k složitějším,“ vysvětluje odborník z Národního ústavu duševního zdraví. „Kogito propojuje základní techniky kognitivně–behaviorálního psychoterapeutického směru a praktické zkušenosti se ženami, jež v těhotenství nebo po porodu potrápila psychika. Psychoterapeutický obsah aplikace je doplněn o jejich skutečné příběhy,“ zpřesňuje, zakladatelka a ředitelka organizace Úsměv Mámy.

„Během zdarma dostupné aplikace se zachycovala zpětná vazba uživatelek. Ukázalo se, že aplikace potřebuje vylepšit uživatelský design tak, aby byl uživatelkám srozumitelnější a přístupnější. Prvotní testování prokázalo efektivitu ve snižování psychických obtíží a zvyšování kvality života, ale nebyl využit plný potenciál aplikace. Proto bylo uvítáno partnerství s Česko.Digital – neziskovou organizací s komunitou dobrovolníků, která pomáhá neziskovým organizacím a veřejné správě s digitální transformací, a tím mění Česko k lepšímu. Zde se vyladily nedostatky stávající verze a ytvořil se designový návrh úplně nové verze Kogito 2.0. Aktualizovala se struktura aplikace, vizuální stránka a texty. Velký důraz byl dán uživatelské zkušenosti. Cílem bylo, aby aplikace Kogito byla na Google Play i AppStore zdarma a byal lehce dostupná těhotným a ženám po porodu. V současnosti je hotový návrh, který je připravený k naprogramování.

„Část komunity Česko.Digital tvoří právě maminky na mateřské, proto projekt Kogito v komunitě vzbudil pozornost. Záměrem bylo pomoci redesignu aplikace a zároveň seznámit některé z odborníků z NUDZ s aplikací dobré praxe digitálních projektů a spoluprací s expertními dobrovolníky,“ doplňuje support koordinátorka projektu za Česko.Digital.

Po předání ze strany Česko.Digital nastane důležitá fáze uvedení nové aplikace do provozu. Cílem je, aby aplikace byla dostupná zájemkyním zdarma. Naprogramování a následný provoz jsou však poměrně finančně náročné, proto se hledají cesty, jak k další fázi přistoupit. Budou se hledat partneři na technologické bázi, oslovovat sponzoři, zvažuje se i crowdfunding. V ideálním případě by měla být nová verze aplikace představena veřejnosti v průběhu příštího roku 2025.

Aplikace Kogito je součástí komplexních aktivit Centra perinatálního duševního zdraví NUDZ. Právě v tomto centru vznikl projekt Perinatal.cz, jenž nabízí efektivní screening duševní pohody pro ženy v perinatálním období. Do tohoto projektu se již zapojilo více než 20 porodnic po celém Česku a v další fází se k nim přidávají také gynekologické ambulance.

Česko.Digital je nezisková organizace s komunitou dobrovolníků, kteří ve svém volném čase pomáhají státnímu a neziskovému sektoru s využitím technologií. Během prvních tří let oslovily projekty komunity na 4 000 000 lidí. Více na www.cesko.digital.  Dle TZ

www.nudz.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová