Léčivé rostliny

Stanovisko konopných organizací k návrhu regulace konopí

Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny
22.leden 2024

Český konopný klastr CzecHemp, Asociace bezpečného konopí a spolek Legalizace.cz vydávají společné prohlášení k představení návrhu legislativních změn, které se týkají pěstování a nakládání s konopím pro jiné než léčebné účely. Přípravný návrh změn byl představen veřejnosti 10. ledna. 2024.

V přípravném dokumentu, který představila pracovní skupina národního koordinátora pro drogovou politiku Jindřicha Vobořila, se počítá s povolením samopěstování a vznikem takzvaných konopných společenských klubů. Jedná se o přelomovou změnu konopné legislativy, která by měla být v následujících měsících předložena do prvního čtení v Poslanecké sněmovně.

Organizace, které reprezentují většinu konopného sektoru v České republice, návrh změn vítají. “Zejména povolení samopěstování a ukončení trestání jinak bezúhonných dospělých lidí za pěstování a držení konopí pro osobní potřebu je krokem, jenž odpovídá moderním vědeckým poznatkům i pozitivním zkušenostem ze zemí, kde k takové regulaci již dospěli,” vysvětluje předseda spolku Legalizace.cz.

Úplnou novinkou jsou návrhy v oblasti konopné léčby, které by měly být v blízké době upřesněny. Co ovšem v návrhu zásadně chybí, je vznik regulovaného trhu. Existence komerčního a přísně regulovaného trhu s licencovanými pěstírnami a prodejnami je základním předpokladem úspěšné reformy protikonopných zákonů, jak se ukazuje po celém světě - od Colorada přes Kalifornii až po Kanadu nebo Švýcarsko a Nizozemsko, Díky regulaci lze významně omezovat výnosy ilegálního trhu a zároveň získat finanční prostředky na účinnou drogovou prevenci a vzdělávání. Absence regulace trhu s konopím je pro členy Vobořilovy pracovní skupiny obtížně pochopitelná.

Všechny tři konopné organizace se shodují v tom, že reforma nefunkčních prohibičních zákonů je nezbytná, zároveň upozorňují, že neexistence regulovaného trhu je pouze polovičatým řešením. Povolení samopěstování i konopných klubů jsou důležité, avšak neřeší jeden z hlavních problémů, jenž je důsledkem současného represivního přístupu: obrovské a neustále rostoucí zisky ilegálního producentů a dealerů, kteří představují největší riziko pro mládež i celou společnost.

Vyzývají proto politickou reprezentaci, aby pokračovala v přípravě legislativy pro regulovaný trh s konopím dle expertních doporučení a výstupů z jednání odborných pracovních skupin.

Asociace bezpečného konopí sdružuje výrobce, distributory a spotřebitele konopných produktů. Český konopný klastr CzecHemp je oborový klastr sdružující neziskové organizace, vzdělávací a výzkumné instituce a podniky působící v konopném odvětví. Legalizace.cz je spolek, který déle než  dvacet let poukazuje na nedostatky konopné legislativy a usiluje o změny v zákonech, jež povedou k racionální a spravedlivé drogové politice. Dle TZ

www.czechemp.cz

www- legalpub.cz