Možnosti řešení obezity

Tipy, díky kterým lednové předsevzetí vydrží


Kategorie: Aktuality Hubnutí - obezita Možnosti řešení obezity 
04.leden 2024

Nejznámější přísloví, které se váže k Novému roku praví: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Zatímco v minulosti lidé věřili, že když budou mít v kapse mince, zbohatnou, dnes je leden měsícem, ve kterém se nejčastěji dává předsevzetí s vírou, že se letos už konečně dodrží. Zhubnout, zpevnit postavu a začít se zdravým stravováním.

Více než polovina Čechů si v Novém roce nějaké předsevzetí plánuje. Téměř 50 % z nich přitom souvisí se zdravím. Nejčastěji jde o snahu začít se zdravěji stravovat, zhubnout nebo zařadit více pohybové aktivity. Změna životního stylu je ovšem běh na dlouhou trať, a tak se může snadno stát, že když po několikatýdenním snažení nejsou vidět první výsledky, předsevzetí z ledna už v únoru neplatí.

Mozku vyhovuje rutina. Například čištění zubů je zautomatizovaný návyk, který již nevyžaduje téměř žádné uvědomění. To znamená, pokud se např. každý pondělní večer vynahradí hodina na jógu, s velkou pravděpodobností se stane součástí denní rutiny. Platí to ovšem i opačně. Pokud byl zvyk si po obědě dopřát něco sladkého, je pro mozek velmi obtížné tento krok vynechat.

Vybudování nového návyku je vysoce individuální, jak uvádějí vědci z londýnské University College (UCL). Zatímco někteří si zvládnou osvojit určitý vzorec chování se 18 – 21 dní, jiní potřebují téměř tři čtvrtě roku. Průměrně to pak bývá 66 dní. Z uvedeného proto vyplývá i pro novoroční předsevzetí, že pravidelnost a rutina je základ. Pokud se začíná nová aktivita, musí být spojená se stejným dnem nebo hodinou. Tak je větší šance na úspěch. Podobně je to i se zlozvyky. Odnaučit se jim znamená, že i v mozku se musí vytvořit nový vzorec chování. Ačkoliv starý zůstává přítomen, postupem času ustupuje do pozadí a stává se méně dominantním.

Svět médií a sociálních sítí dává signál o dokonalosti. Štíhlá těla s dokonalými křivkami, ranní popíjení matchy nebo vysoký obsah bílkovin v každém chodu. Snadno se tak zapomíná, že každé tělo je individuální a neexistuje jeden osvědčený návod, který by jako zázrakem fungoval na všechny. Pokud novém roce se chce změnit životní styl, je dobré začít u genetiky.

„Mnoho genů je spojeno s relativní hmotností vzhledem k výšce. Genetika ovlivňuje tvar postavy, jak tělo ukládá tuk, jak efektivně spaluje kalorie a jak reaguje na různé typy potravin, což může být zejména u zdravého hubnutí zásadní. I když jsou geny, které predisponují k obezitě či širšímu pasu, zdravý životní styl je může překonat,“ upozorňuje vedoucí vědeckého týmu společnosti zabývající se genetikou,

(DNA test Chromozoom Start dává základní přehled informací z nejdůležitějších oblastí, skupin fenotypů, jako je například vstřebávání vitamínů, sklon k vysokému krevnímu cukru nebo cholesterolu, ale i predispozice ke sportu. Všechny poznatky jsou v přehledné webové aplikaci.)

Jak říká známý americký spisovatel Robert Collier: "Úspěch je součtem malých úsilí, opakovaných den za dnem." A při novoročních předsevzetí to platí dvojnásob. Většina z nich totiž ztroskotá na nereálných požadavcích. Proto je výborné začít postupně.

Každý malý krok, který podniknete, vás přiblíží k vašemu většímu cíli. Tato strategie se hodí nejen pro dosažení vysněných met v oblasti zdraví, ale i pro profesní či osobní růst. Může to být studium nového jazyka, rozvoj osobnosti nebo změna práce. Klíčem je rozdělit si velký cíl na menší úkoly a soustředit se na jejich postupné dokončení. Ať už se udělá jakýkoliv krok k dosažení předsevzetí, malý nebo velký, je to důvod k oslavě. Dle TZ

www.media-list.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová