Možnosti řešení obezity

Nižší váha jako novoroční předsevzetí


Kategorie: Aktuality Hubnutí - obezita Možnosti řešení obezity 
09.leden 2024

Novoroční předsevzetí hubnutí a touha po štíhlejší linii se většinou opakují každý rok. Možná není problém v nedostatku snahy, ale spíše ve zvolené metodě. Někdy je těžké zorientovat se ve způsobech, jak účinně dosáhnout redukce váhy, protože každý na to jde jinak a doporučuje svůj pohled na věc. Teoreticky totiž stačí méně jíst a více se hýbat.

Ale i tak je možné udělat některé základní chyby, na které upozorňuje výživový poradce: „Pokud se například náhle výrazně omezí jídelníček bez potřebných znalostí v oblasti zdravé výživy, může se stát, že se tělo připraví o důležité minerály nebo vitaminy, což se může nepříjemně projevit později v podobě zdravotních potíží.“

Potíže čekají také v případě, že se neodhadne množství bílkovin, které je potřeba v denním jídelníčku zachovat, a to alespoň minimálně na doporučené spodní příjmové hranici (EFSA uvádí 0,83g/kg hmotnosti, u sportovců příjem ještě vyšší). Protože si je tělo neumí vyrobit samo, může při energetické restrikci a nedostatečném příjmu bílkovin jako zdroj energie začít používat aminokyseliny z vlastních tkání, a proces hubnutí se tím začne zpomalovat. Při úbytku svaloviny klesá i hodnota bazálního metabolismu.

Důležitý je správně sestavený vyvážený jídelníček nejen při hubnutí, ale hlavně, kdy už jsou kila dole. Právě v této fázi řada lidí naráží na opětovný přírůstek váhy v podobě jojo efektu, což se může projevit v několikrát opakovaných pokusech o redukci váhy, které jsou ale vždy následovány návratem do původního stavu.

Skvělých výsledků právě v této fázi dosahuje metoda hubnutí s výživovým poradcem po boku, kterou v České republice představuje komplexní výživový program pod heslem Spolu kila dolů. Aby byl zájemcům co nejblíž, lze jeho poradny nalézt na více než 110 místech v republice.  Dle TZ

www.know.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová