Novinky ze zdravotnictví

Brno má první chirurgický robotický systém v ČR


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
29.prosinec 2023

Lékaři brněnské soukromé nemocnice SurGal Clinic začnou jako první v České republice využívat robotický chirurgický operační systém Versius britské společnosti Cambridge Medical Robotics (CMR). Jedná se o zdravotnickou technologii nové generace využívaná pro roboticky navigované miniinvazivní operace v břišní a hrudní chirurgii, urologii, při operacích tlustého střeva, v gynekologi i v onkochirurgiii. Systém bude uveden oficiálně do klinického provozu 1. ledna 2024 bez jakýchkoliv poplatků od pacienta.

Během posledního měsíce a půl r. 2023 prošly tři chirurgické týmy intenzivním vzděláváním. Každá skupina chirurgů a sálových sester absolvovala komplexní školící proces ve výcvikovém centru firmy CMR i ve vlastních prostorách kliniky SurGal. V zařízení bylo provedeno prvních patnáct robotických výkonů pod vedením zahraničních proktorů s velkým úspěchem. Systém jde za hranice možností lidské ruky a umožní stávající výkony provádět precizněji s minimálními krevními ztrátami. Funkčnost a modularita systému lékaře velmi příjemně překvapila.

Využití robotických chirurgických systémů má mnoho výhod pro lékaře i pro pacienty. Operatérům pomáhají při výkonech lepší vizualizací, vyšší přesností a filtrací třesu rukou. Nespornou výhodou je také vyšší flexibilita robotických operačních nástrojů, která lékařům umožňuje snadnější a preciznější práci v omezených prostorech, jako je malá pánev či hrudní dutina. Pro pacienty jsou zásadním přínosem miniinvazivní chirurgie menší pooperační rány, nižší ztráta krve, kratší doba strávená v nemocnici, rychlejší rekonvalescence i snížené riziko infekce.

Jak ukazují data, robotika je jednoznačným celosvětovým trendem v oblasti chirurgie, a to zejména ve vyspělých západních zemích. Systém Versius je v současné době druhým klinicky nejpoužívanějším systémem a bylo na něm provedeno více než 16 tisíc operací ve 20 zemích. Součástí zavádění nové technologie je také dlouhodobá podpora ze strany dodavatele Promedica Praha Group.

Hlavní výhodou systému Versius je mobilita a modularita. Vejde se na většinu běžných operačních sálů a nevyžaduje prakticky žádné stavební úpravy. Jeho mobilita umožňuje také sdílení mezi několika různými operačními sály. Další výhodu poskytuje otevřená elevační konzole systému s možností 3D zobrazení, díky které má vyškolený operatér robotická ramena pod přímým dohledem a může verbálně i neverbálně komunikovat se svými kolegy v reálném čase.

Koncept samostatných nástrojových a vizualizačních ramen poskytuje volnost v umístění portů dle požadavků operatéra, včetně možnosti zavedení portu ze spodního úhlu. Odpadá nutnost složitého předokovávání systému při změně operačního pole. Koncové části ramen jsou vybaveny moderní technologií V-Wrist, která umožňuje rotaci operačního nástroje v rozsahu 720° a dalece tak převyšuje možnosti pohybu lidské ruky. Díky tomu je možno operovat i v extrémních úhlech. Všechna ramena jsou vybavena tlakovými sensory, aby byla zajištěna maximální bezpečnost pacienta.

Dle TZ

www. www.heroandoutlaw.com

Autor: MUDr. Olga Wildová