Terapie a prevence chřipky

Roste výskyt chřipky i COVIDu-19


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky 
18.prosinec 2023

Sezona respiračních nemocí se právě rozbíhá, nastoupila letos o něco dříve. V ordinacích přibývá nejen pacientů s těmito onemocněními, ale roste i počet lidí s COVIDEM-19. Co snižuje riziko nakažení? Vojenská zdravotní pojišťovna připomíná důležitost prevence i očkování.

„Pokud jde o COVID-19, nemocnice již nejsou přeplněny pacienty jako v minulosti. Zvykáme si na něj a stává se z něj jeden z řady respiračních virů. Průběh onemocnění je nyní zpravidla mírnější, těch, kteří mají vážné problémy s dýcháním a potřebují doplňovat kyslík, je v současné době minimum. Výskyt respiračních nemocí se sice bude zvyšovat, hlavní nástup se však očekává až v příštím roce,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny.

Výše zmíněná onemocnění spojuje jedno – nákaza se šíří vzduchem. Při kýchnutí vzduch a s ním vše ostatní dosahuje rychlosti až 240 km za hodinu. Takže pokud někdo kýchá proti nám, nemáme moc šancí uhnout. Když se chceme před respiračním onemocněním chránit, vhodným prostředkem je respirátor. Rouška má význam hlavně pro nemocného, aby nešířil choroboplodné zárodky na své okolí. Pacienti s respirační nemocí by proto svého praktického lékaře měli navštěvovat jen s rouškou.

Pomáhají i další známé preventivní kroky, jako je mytí rukou teplou vodou a mýdlem, používání dezinfekčních roztoků či gelů. Omezí se šance přenosu. Nejlepší formou prevence je však stále očkování, minimálně proti chřipce, a to především u seniorů a lidí s chronickým onemocněním. Ideální je, když k němu dojde na podzim, tedy ještě před začátkem chřipkové sezony.  Naočkovat se lze i po vypuknutí epidemie chřipky, je ale potřeba počítat s tím, že vakcína chrání před nemocí až zhruba za 14 dnů od aplikace.

VoZP přispívá dětským pojištěncům do 18 let věku na kterékoli očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění (s výjimkou očkování proti lidskému papilomaviru – HPV) jednou v roce částkou až 1 500 Kč. Příspěvek pro pojištěnce starší 18 let pak činí maximálně 700 korun.

Pro léčbu běžných virových infekcí neexistují žádné speciální léky, domácí léčba tedy spočívá v mírnění průvodních příznaků. Užívejte volně prodejná antipyretika a analgetika, zvyšte také příjem tekutin. Hlavně však zůstaňte v posteli a odpočívejte. Pokud se ale objeví silné příznaky respiračního onemocnění nebo COVIDu-19, jako jsou vysoká horečka, silná bolest na hrudi, dušnost, nebo se váš zdravotní stav nezlepší do tří dnů, je nezbytné vyhledat lékaře. Tyto příznaky totiž mohou naznačovat vážnější komplikace, které vyžadují okamžitou léčbu.  Dle TZ

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová