Plánované rodičovství

Pozor na přebytečná kila při plánování rodiny


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
21.prosinec 2023

Svátky se u většiny Čechů nesou v duchu hojného jídla i pití. Ženy, které plánují založit rodinu, by ale měly zpozornět – a vyvarovat se nejenom alkoholu, ale i nadměrné konzumace jídla. Přebytečná kila totiž významně snižují šanci na početí. Ani když se otěhotnět podaří, obezita často způsobuje těhotenskou cukrovku nebo vysoký krevní tlak a zvyšuje riziko potratu. V ČR se s nadváhou a obezitou v současné době potýká téměř polovina žen.

„Obézní ženy mají problémy s nepravidelným menstruačním cyklem a ztrátou ovulace. V jejich tukové tkáni se tvoří spousta hormonů, které narušují jejich rovnováhu a způsobují komplikace. Z toho důvodu se těmto ženám často nedaří otěhotnět přirozenou cestou,“ vysvětluje vedoucí lékař IVF Clinic v Olomouci. Ženy s nadváhou či obezitou tak často hledají pomoc v reprodukčních klinikách – i tam ale přebytečná kila komplikují jejich léčbu.

„U žen, které se potýkají s nadváhou, je složitější už samotný odběr vajíček. Mají také s nižší účinek hormonálních injekcí na léčbu neplodnosti. Když se k tomu přidá vyšší věk, což je stále častější případ, úspěšnost umělého oplodnění výrazně klesá,“ popisuje specialista na asistovanou reprodukci.

Ukazatelem nadváhy a obezity je Body Mass Index (BMI), který vyjadřuje vztah mezi tělesnou hmotností a výškou. Pokud BMI překročí hranici 25, jedná se o nadváhu, obezita BMI vyšší než 30. Ženy, které takových hodnot dosahují, se přitom nepotýkají jenom s problémy s plodností. Pokud se jim otěhotnět podaří, hrozí jim až trojnásobně vyšší riziko potratu než ženám se zdravou tělesnou váhou. Tělo v jejich případě nevytváří úplně ideální podmínky pro vývoj plodu – kromě potratu může dojít i k jeho poškození. Obézní ženy mají i vyšší sklon k těhotenské cukrovce.

Kromě nadměrné konzumace jídla by se měly budoucí maminky vyvarovat i alkoholu, jehož zvýšený příjem narušuje hormonální rovnováhu. Ideální je, když ženy nepijí alkohol vůbec. Rozhodně horší, než alkohol v rozumné míře je ale obezita.

S nadváhou a obezitou se celosvětově potýká stále větší množství lidí – průměrná hodnota BMI v ČR loni vzrostla už na hodnotu 26. Souvisí to s nezdravým životním stylem, blahobytem, nedostatkem pohybu či sedavým způsobem zaměstnání. Světová zdravotnická organizace definuje příčinu obezity jako nepoměr mezi příjmem a výdejem kalorií. Ten se ještě násobí v obdobích, v nichž dochází ke zvýšené konzumaci jídla.

Odborníci na asistovanou reprodukci se shodují v tom, že obezita bude úspěšnost léčby neplodnosti komplikovat stále víc. Ženy, které plánují založit rodinu, by si měly uvědomit, jaká rizika s sebou nadváha a obezita nesou. V některých zemích se reprodukční kliniky komplikacím, které obezita způsobuje, už cíleně vyhýbají. Například v Austrálii lékaři umělé oplodnění neprovádí vůbec, pokud BMI přesáhne hranici 35.

Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová