Antikoncepce

Důvody pro odběr pupečníkové krve


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
29.prosinec 2023

Odběr pupečníkové krve při porodu představuje okamžik spojený s narozením nového života, ale i vstup do fascinujícího světa léčby budoucnosti. Procedura umožňuje zachytit vzácný zdroj buněk obsažených v pupečníkové krvi, které mají jedinečnou schopnost transformace do různých buněčných typů. Kmenové buňky se staly klíčovým prvkem v moderní medicíně, slibujícím revoluční terapeutické možnosti. Pupečníková krev může být využita při léčbě různých onemocnění a jsou léčebnou naději pro pacienty. Někteří rodiče také ukládají pupečníkovou krev ve specializovaných bankách, aby zajistili dostupnost tohoto cenného zdroje pro svou rodinu v případě potřeby.

Pupečníková krev obsahuje kmenové buňky, které mají schopnost se diferencovat do různých typů buněk v těle. Tyto buňky mohou být v budoucnu využity k léčbě vážných onemocnění, například hematoonkologická onemocnění, jako jsou leukémie, lymfomy nebo myelomy, rovněž určité typy poruchy imunity.  Kromě toho se ukazuje i možnost využití pupečníkové krve v regenerativní medicíně, při léčbě dětské mozkové obrny, mozkové mrtvici nebo určitých typech poruch autistického spektra, diabetes, neurologických poruch a dalších nemocech. V současnosti se spektrum těchto onemocnění rovněž zkoumá v mnoha klinických studií.

Odběr pupečníkové krve může být užitečný v případě, že je potřeba transplantace kmenových buněk pro sourozence nebo i jiné členy rodiny. Mají však mnoho dalších  významných vlastností.

Jsou kompatibilní pro autologní transplantace - léčebná metoda, při které se provádí přenos vlastních krvetvorných buněk nemocného. Mají snížené riziko odmítnutí transplantátu dřeně.  Odběr pupečníkové krve je bezbolestný a bezpečný pro matku i novorozence, probíhá v rámci standardního porodního procesu.

Další výhodnou vlastností je léčebná pomoc i desítek let po odběru. Buňky, které jsou odebrány při porodu a následně zamraženy, nestárnou a neexpirují. Mají výjimečné vlastnosti, které jsou zachované po celý čas zamrazení, tím je zaručená okamžitá dostupnost v případě potřeby. 

Buňky se mohou využít v experimentální léčbě, v klinických studiích, což může poskytnout pacientovi další možnosti léčby, mohou se využít k léčbě neznámých onemocnění, která v současné době nemají dostupnou léčbu.

Ovšem jedná se o jedinou možnost odběru – při porodu. I přesto, že uchování pupečníkové krve může být finančně náročné, může představovat život zachraňující investici a naději pro léčbu mnohých nemocí. Pupečníková krev představuje dar pro budoucnost.

 Dle TZ

www.cordbloodcenter.cz 

www.peprconsulting.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová