Medicína

Podpora blízkých onkologicky nemocných


Kategorie: Aktuality Rakovina 
16.prosinec 2023

V prosincových dnech 2023 přichází na desítky míst v ČR vytištěné brožury s cílem podpořit rodiny a blízké onkologicky nemocných. Jde o další z řady brožur Amelie, z.s., které podporují lidi, kterým do života vstoupila rakovina.

Zcela nová brožura s názvem „Podpora pro pečující a blízké onkologicky nemocných“ doplňuje základní trio, „Psychosociální minimum pro onkologicky nemocné a jejich blízké“ pro nově diagnostikované, „Návrat do zaměstnání po onkologické nemoci“ po dokončené léčbě a „Průvodce pro nevyléčitelně onkologicky nemocné“ pro potřeby paliativní péče. Všechny brožury jsou určené zejména pro nemocné, a blízcí se v nich určitě mohou opřít o důležité informace, ale jejich potřeby a prožívání ošetřeno nebylo – až doposud. Autorky brožury na základě dlouholetých zkušeností s onkologicky nemocnými i jejich blízkými z mnoha konzultací, nasbíraly nejčastější otázky a potřeby blízkých a v předkládané brožuře nastínily možnosti odpovědí a podpory.

Brožura v rozsahu 60 stran vyšla v nákladu 7 tisíc výtisků a je také v on-line na webu Amelie, volně ke stažení na odkaze: https://www.amelie-zs.cz/wp-content/uploads/PodporaProPecujiciA5_2023web.pdf

V tuto chvíli již do Amelie míří první zpětné vazby. „Rádi bychom poděkovali za brožuru a další informační materiály pro naše pacienty. Ceníme si i Vaší spolupráce,“ napsala vrchní sestra onkologie Přerov.

„Těší nás zájem o brožury, které dlouhodobě a zcela bezplatně distribuujeme nejen do nemocnic, pacientských a spřátelených organizací, ale také lidem, kteří si o ně prostě jen napíší, říká jedna z autorek. . „Brožury vznikají proto, aby pomáhaly a to, že si o ně lidé i zástupci institucí píší, je pro nás výzvou k revizím, doplňování a vylepšování.“

Brožura vyšla díky podpoře Ministerstva zdravotnictví, firem Takeda, ANO AGENCy a Koenig Bauer, kteří přispěli k tomu, aby blízcí onkologicky nemocných našli pomoc a podporu, kterou si bezesporu zaslouží.

Amelie se již od roku 2006 věnuje psychosociální pomoci onkologicky nemocným a jejich blízkým.

 Dle TZ

www.amelie-zs.cz
Autor: MUDr. Olga Wildová