Očkování

Rozšířena úhrada očkování proti meningokoku


Kategorie: Aktuality Doporučené očkování 
20.prosinec 2023

Meningokoková onemocnění mohou mít velmi rychlý průběh a k úmrtí může dojít i přes zahájenou léčbu do 48 hodin od prvních příznaků. Prvotní příznaky onemocnění mohou být však velmi nespecifické, a tak může být onemocnění diagnostikováno pozdě. Každý desátý člověk v České republice nakažený invazivním meningokokovým onemocněním na tuto infekci umírá a tento počet v průběhu let bohužel neklesá.

Invazivní meningokoková onemocnění patří mezi závažná přenosná infekční onemocnění způsobená bakterií Neisseiria meningitis. Nejčastějšími skupinami meningokoka způsobujícími onemocnění jsou A, B, C, W a Y. Zdrojem nákazy bývá buď nemocný člověk nebo i zcela asymptomatický přenašeč onemocnění. Nejzávažnějším projevem infekce je zánět mozkových blan a otrava krve. Mezi rizikové kategorie meningokokových onemocnění patří kojenci ve věku 0-11 měsíců, dále pak děti ve věku 1-4 roky a adolescenti. Jen cca 50 % dětí ve věku do 2 let je očkováno proti tomuto život ohrožujícímu onemocnění (data NZIS 2022).

Pětina pacientů, kteří meningokokovou infekci přežijí, si odnášejí doživotní následky jako jsou amputace končetin, mentální retardace nebo hluchota. Mezi rizikové kategorie meningokokových onemocnění patří kojenci ve věku 0-11 měsíců, dále pak děti ve věku 1-4 roky a adolescenti, u nichž bývá zaznamenáván nejvyšší výskyt. Meningokoková onemocnění mohou být riziková i pro osoby s chronickým onemocněním ve vybraných rizikových skupinách, jedince pobývající ve velkých kolektivech, zdravotnické pracovníky a cestovatele do zemí s vysokým výskytem těchto onemocnění. Očkování tak představuje účinnou ochranu před tímto nevyzpytatelným onemocněním.

Generální ředitel Vaccines, Sanofi Česká republika upozorňuje: „Česká republika má jedinečnou pozici, jelikož patří mezi několik málo zemí v Evropě, které mají dostupný hrazený očkovací program proti meningokokům. K dispozici jsou dva typy vakcín. Jedna proti meningokokům skupiny B a druhá proti meningokokům skupiny A, C, W, Y. Pro co nejširší ochranu se doporučuje podávat oba typy vakcín, aby došlo k ochraně proti všem sérotypům meningokoka“.

Pro zvýšení ochrany veřejného zdraví dochází od 1. 1. 2024 k rozšíření věkového rozmezí pro podání očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním. Zdravotní pojišťovny budou nově hradit očkování v tomto rozsahu:

1)    Proti invazivním meningokokovým infekcím způsobeným meningokokem skupiny B, je-li očkování zahájeno do dovršení dvanáctého měsíce věku pojištěnce nebo také je-li zahájeno od dovršení čtrnáctého do dovršení šestnáctého roku věku pojištěnce,

2)    proti invazivním meningokokovým infekcím způsobeným meningokokem skupiny A, C, W, Y, je-li očkování zahájeno od dovršení prvního do dovršení druhého roku věku pojištěnce nebo také je-li zahájeno od dovršení čtrnáctého do dovršení šestnáctého roku věku pojištěnce.

V roce 2022 se proočkovanost proti meningokokovému onemocnění skupinami A, C, W, Y u dětí do 2 let věku pohybovala ve výši 53,9 %, kdy nejvyšší proočkovanost měl Středočeský kraj s 62,3 % a nejnižší proočkovanost měly kraje Zlínský s 46,9 % a Jihomoravský s 46,3 % (údaje NZIS 2022). Z uvedených dat je zřejmé, že i přesto, že je očkování proti meningokokům hrazené, tak stále existují rezervy v proočkovanosti proti tomuto život ohrožujícímu onemocnění. Rozšíření úhrady očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním u adolescentů by pak mělo vést k usnadnění podání hrazeného očkování např. při pravidelné prohlídce adolescentů ve věku 15 let bez nutnosti samostatné návštěvy u praktického lékaře. U nich je totiž podle údajů NZIS proočkovanost proti meningokokovým infekcím jen 38,1 %.

Očkovat proti invazivním meningokokovým onemocněním doporučuje i Česká vakcinologická společnosti ČLS JEP.

Dle TZ

www.sanofi.com

 

Autor: MUDr. Olga Wildová