Nemoci a jejich příznaky

Vysoký krevní tlak trápí víc než milion klientů VZP


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Aktuality 
12.prosinec 2023

Hypertenzi, tedy vysoký krevní tlak, lze považovat za jednu z civilizačních chorob, které lze ovšem v 90 % předcházet zdravým životním stylem. V uplynulém roce 2023 se s vysokým krevním tlakem léčilo více než 1,2 milionů klientů VZP a jejich léčba stála 3,6 miliardy korun. V nákladech přitom není zahrnuta léčba dalších souvisejících nemocí.

 

Hypertenze je často ze strany pacienta podceňována, neboť prvotní příznaky nemusí být zřejmé několik let. Neléčený vysoký krevní tlak může mít i fatální následky v podobě mrtvice či infarktu a zvýšené je také riziko demence.  

Pro odhalení vysokého tlaku a případné včasné zahájení léčby mají zásadní význam preventivní prohlídky u praktického lékaře. Jejich součástí je právě i měření tlaku. Správná léčba vysokého tlaku je velmi důležitá, protože vede k prevenci vzniku závažných onemocnění. Nejvíce klientů pacientů s hypertenzí se léčilo v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji.

V uváděných nákladech nejsou započteny náklady na léčbu nemocí, které hypertenze může dále způsobovat. Neléčený vysoký krevní tlak je totiž v přímé souvislosti s vývojem dalších onemocnění oběhové soustavy, jako jsou ateroskleróza, cévní mozkové příhody, ischemická choroba srdeční a další. Například cévní mozkové příhody pak stojí pojišťovnu dalších 2 miliardy korun, péče o pacienty s infarkty bezmála 1,2 miliardy (údaje z roku 2021) atd.

Rizikové faktory pro vznik vysokého krevního tlaku můžeme rozdělit na ty, které nelze ovlivnit (věk, pohlaví, dědičnost, některá jiná onemocnění), a na ty, které je v našich silách korigovat (obezita, kouření, alkohol, nadměrné solení, stres). Klientům, kteří se chtějí hypertenze vyvarovat, nabízí VZP každoročně příspěvky na prevenci, jako je například pravidelná pohybová aktivita či odvykání kouření. O novinkách ve Fondu prevence na rok 2024 jsme již informovali.

 

  • Zdravý člověk by měl mít krevní tlak při měření u lékaře pod 140/90 a při měření doma pod 135/85.
  • Pravděpodobnost hypertenze roste s věkem, ale např. i s onemocněním cukrovkou.
  • Některé faktory způsobující hypertenzi nelze ovlivnit: věk a rodinnou zátěž.
  • Jiné faktory ovlivnit lze: konzumaci nezdravých jídel, kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek pohybu, obezitu, chronický stres apod.
  • Pokud máte tlak nad 140/90, hrozí vám cévní mozková příhoda, infarkt myokardu, srdeční selhání, demence, poškození funkce ledvin, zhoršení zraku, poruchy erekce.

*Zdroj: Česká společnost pro hypertenzi

 

Dle TZ

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová