Hubnutí - obezita

Pozor na vánoční kila navíc, zbaví se jich jen 14 % Čechů


Kategorie: Aktuality Nadváha a obezita 
21.prosinec 2023

Tradiční vánoční svátky v českém podán bývají pod tíhou cukroví, tučných jídel a energeticky vydatných alkoholických nápojů. Není proto divu, že v lednu jsou Češi v průměru o 2 kg těžší. Vrátit se na svoji původní hmotnost a následně ji udržet však zvládne podle odborníků pouze 7–14 %.

 

Celkem 55 % mužů a 48 % žen v České republice má nadváhu nebo trpí obezitou. Zatímco ženy nabírají nechtěná kila především v období menopauzy, muži tloustnou nejvíc kolem 35. roku věku. Období vánočního hodování, nulového pohybu a častého popíjení alkoholu jsou tak noční můrou pro všechny, kteří se snaží udržet si zdravou hmotnost.

„Než nahrazovat v bramborovém salátu majonézu jogurtem, doporučují se menší porce, doplnit jídlo zeleninou, která pomůže rychleji zasytit, vychutnat si jídlo všemi smysly, a hlavně respektovat pocit sytosti,“ radí lékařka, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu. Úprava silně kalorických jídel ve „zdravější“ variantu podle ní vyvolává v lidech dojem, že jídla mohou sníst více. Cesta ke štíhlé linii nevede ani přes oblíbené nárazové půsty. Celodenní půst nemá významný zdravotní efekt. Lidé se po něm mohou cítit psychicky lépe, protože si připadají splasklí a mají dobrý pocit z toho, že celý den vydrželi nejíst. Jiný přínos to však nemá. Těžké kovy jsou uložené v tuku a ten se za den půstu neztratí.

Udržet váhu na stejné hodnotě, jaká byla na začátku prosince, pomáhá především vnitřní motivace se stanovením reálného cíle. „Každý splněný cíl se bere jako úspěch. Selhání z nesplněného cíle může snahu o hubnutí snadno ukončit. Proto je lepší si místo „do týdne zhubnu pět kilo“ slíbit, že „každý den věnuji 15 minut pohybu a budu jíst více zeleniny“. Z hlediska psychiky je také důležité si nic nezakazovat. Po zakázaném se více touží. Odbornice proto doporučuje v době vánočních svátků nehubnout, ale raději se jen snažit udržet si stávající hmotnost. Pomáhá také takzvané vědomé stravování, kdy se člověk na jídlo plně soustředí. (Neuždibovat mezi hlavními jídly).

Hmotnost není jediným parametrem. Dokonce ani index tělesné hmotnosti (BMI), s poměrem výšky a hmotnosti, není spolehlivým ukazatelem nadváhy či obezity. Objemově zabere 1 kg svalů méně než 1 kg tuku. Podle BMI by se tak řada silových atletů mohla snadno dostat do kolonky „nadváha“. Lepším ukazatelem je proto obvod pasu, který jednoznačně ukazuje uložení rizikového tuku. Právě ten může být zdrojem metabolických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu nebo zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Zvyšuje také riziko srdečně-cévních onemocnění, mezi které patří cévní mozková příhoda, infarkt myokardu a z něj pak plynoucí srdeční selhání. Ohrožené jsou především ženy, které si kolem pasu naměří více než 88 cm, a muži s obvodem více než 102 cm. Ideální hodnoty jsou do 80 cm u žen a do 94 cm u mužů. Zatímco mužům se ukládá tuk do oblasti břicha, ženy přibírají spíše v oblasti zadku a stehen.

V období menopauzy se ale i ženám začne ukládat tuk do břicha., který ale zase lépe reaguje na pohybovou aktivitu. Proto by měl být pohyb nedílnou součástí všech, kteří se chtějí udržet fit, což se většinou daří právě těm, kteří se pravidelně hýbou. Hlídat si svůj energetický příjem je jedno z doporučení, které dávají svým pacientům také diabetologové. Přestože cukrovka nebolí, může časem způsobit vážné komplikace. Tipy, jak udržet cukrovku pod kontrolou nejen o Vánocích na www.osladtocukrovce.cz.  Dle TZ

www.mavepr.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová