Novinky ze zdravotnictví

Odstranění časného nádoru žaludku bez operace


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
05.prosinec 2023

Po úspěšném uplatnění technologie EFTR (Endoscopic Full-Thickness Resection) v oblasti tlustého střeva nyní lékaři Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol jako první v České republice využili tuto metodu také k odstranění časného nádoru v oblasti žaludku.

39letá pacientka se od svých osmi let léčí s cukrovkou 1. typu s řadou následných komplikací, které tato nemoc přináší (z těch nejzávažnějších postižení zraku se slepotou a nezvratné selhání ledvin s nutností dialýzy).

V rámci přípravy před plánovanou dialýzou byla pacientce zjištěna chudokrevnost, která byla následně i vyšetřována. Mezi jinými bylo provedeno vyšetření žaludku pomocí gastroskopie, při které lékaři objevili v žaludku dva těsně sousedící polypózní útvary. Následný histologický rozbor těchto útvarů potvrdil, že se jedná o neuroendokrinní nádor (vzácnější typ nádorového onemocnění). Po konzultaci onkologa byla provedena vyšetření, která rozšíření neprokázala.

Podle závěru vyšetření se lékaři Interní kliniky FNM rozhodli pro technologii EFTR. Metoda je na Interní klinice hojně využívána v běžné praxi při zákrocích v oblasti tlustého střeva, nově je dostupná také pro výkony v oblasti žaludku a dvanácterníku. Patologický útvar je při této metodě endoskopicky odstraněn spolu se stěnou orgánu v celé své šíři.  Pacient je díky EFTR technice ušetřen otevření břišní dutiny a délka hospitalizace je zkrácena na 24–48 hodin. Obdobný výkon na žaludku pomocí techniky EFTR nebyl dosud v České republice uveřejněn.

„Díky unikátnímu výkonu za pomoci techniky EFTR se nádor v žaludku podařilo úspěšně odstranit i bez nutnosti chirurgického zákroku. Vzorky byly odeslány na histologii a na jejich základě bude stanoven další postup. Většina pacientů s neuroendokrinními nádory má dobrou prognózu přežití,“ vysvětluje přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol, který výkon provedl.  Dle TZ

 www.fnmotol.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová