AIDS

Infekce HIV může být dlouho bez příznaků


Kategorie: Aktuality AIDS 
01.prosinec 2023

Takto se připojuje rovněž organizace Loono ke zdůraznění záludnosti tohoto nevyléčitelného onemocnění. 39 milionů lidí na světě žije s HIV, v České republice je HIV pozitivních téměř 4,5 tisíce obyvatel. V rámci prevence je důležité používání kondomu a podstoupení preventivního testování v případě rizikového chování. Infekce se totiž může dlouho projevovat bezpříznakově. Zakladatelka neziskové organizace se reprodukčnímu zdraví a problematice pohlavních chorob věnuje v rámci kampaně Dole dobrý.

 

Inkubační doba infekce HIV je velmi dlouhá, někdy až 10 měsíců. Nicméně už po pár dnech od přestupu viru do těla se začíná množit na uzlinách, po letech se pak šíří do lymfatických tkání, kde se dál množí a ničí imunitní buňky. První projevy HIV se začínají u 60 - 70 % infikovaných objevovat mezi 2. až 6. týdnem od nakažení. Jsou však velmi nespecifické a mohou připomínat chřipku.

U nakažených se může objevit horečka kolem 38 stupňů a vyšší, zvětšení uzlin na více místech na těle, bolest v krku, vyrážka, bolest hlavy a svalů, pocit nevolnosti spojený s nechutí k jídlu a úbytek váhy. Toto období trvá až dva týdny a u 30 až 40 % nakažených je úplně bez příznaků. Rovněž se začínají tvořit protilátky proti HIV, které je možné prokázat v krvi. Ideální je se nechat testovat za 2 až 3 měsíce po rizikovém chování.

Další fáze infekce je bezpříznaková a může trvat 2 roky až 10 let. Přestože nakažený nemusí cítit, že je něco špatně, dochází k dalšímu slábnutí jeho imunity. Postupně se imunitní systém poškodí natolik, že již nedokáže odrážet viry, bakterie, plísně a další. Může se objevit žloutenka typu B a C, tuberkulóza, těžké zápaly plic a roste riziko vzniku nádorů.

V dnešní době je však možné bezpříznakovou fázi a tím i délku života výrazně prodloužit a u většiny nakažených nedojde k rozvoji AIDS. Léčený člověk může dosáhnout nedetekované virové nálože, kdy je množství viru v krvi neměřitelné, a je tak pro své okolí neinfekční. Důležité je proto detekovat HIV pozitivitu a zahájit léčbu co nejdříve.

Klíčovou roli hraje preventivní testování po rizikovém pohlavním styku nebo v případě, že člověk spadá do rizikových skupin. Ty zahrnují lidi pracující v sexuálním průmyslu a jejich klienty, injekční uživatele drog, zejména pokud sdílí jehly s dalšími, lidé provozující anální sex a transgender ženy. Nechat se testovat je ale vhodné také před zahájením nového partnerského vztahu, ideálně společně s novým partnerem nebo partnerkou.

V České republice existuje mnoho míst, která nabízí anonymní testování na HIV. Kontakty na ně je možné nalézt v interaktivní mapě na tadyted.com spolu se všemi důležitými informacemi. Stránky provozuje Státní zdravotní ústav za podpory Ministerstva zdravotnictví ČR.

Jedinou antikoncepční metodou (a takě prevencí) , která před přenosem HIV chrání, je kondom. Existují také léky PrEP proti viru HIV, které se doporučují lidem, co jsou ve zvýšeném riziku nákazy a mohou snížit riziko o 90-94 %. PEP se pak užívají po rizikovém styku, optimálně do 72 hodin po něm. Ale čím dříve, tím samozřejmě lépe. Pokud se začne s touto léčbou do 4 hodin po rizikovém kontaktu, po 4 týdnech trvání léčby se sníží riziko až o 80 %.

Dle TZ

www.loono.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová