AIDS

Světový den boje proti AIDS 1. prosinec


Kategorie: Aktuality AIDS 
01.prosinec 2023

 Příležitost k osvětě týkající se pandemické smrtelné nemoci, k povzbuzení boje proti ní a viru HIV, k demonstraci podpory lidem žijícím s HIV i uctění památky jeho obětí. To vše zahrnuje Světový den boje proti chorobě, která je hrozbou i v současnosti. Ve světě s nákazou virem HIV žije zhruba 40 milionů lidí, v Česku pak více než čtyři tisíce osob.

„Onemocnění AIDS je soubor příznaků a infekcí vzniklý následkem poškození imunitního systému virem HIV. Tělo nedokáže reagovat na běžné škodlivé podněty a ty jej nakonec zahubí. Příznaky nakažení virem HIV, který způsobuje AIDS, jsou během inkubační doby mnohdy nespecifické a připomínají chřipku. Ve druhé fázi infikovaní pociťují pouze běžné nebo mírné zdravotní komplikace. Toto bezpříznakové období od nákazy virem HIV může trvat až 10 let,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny.

AIDS nelze v současnosti vyléčit, lékařská věda dokáže jen zpomalit průběh nemoci. Nejúčinnější ochranou je prevence, která je důležitá i přesto, že Česká republika je zemí s relativně nízkým výskytem infekce HIV/AIDS v rámci Evropy i světa.  Bezpříznaková fáze onemocnění AIDS značně komplikuje jeho léčbu. Pacienti si totiž nemusí uvědomit, že jsou nemocní. Včasné odhalení přitom značně zpomalí průběh nemoci. 

U některých pacientů se však již ve druhé fázi nemoci mohou projevovat určité klinické příznaky – nejčastěji výrazný úbytek tělesné hmotnosti, přetrvávající horečka, těžké střevní potíže nebo bolestivé puchýře na kůži. Ve třetí fázi onemocnění AIDS je už imunitní systém značně poškozen a jeho funkce je velmi snížená.

Virus HIV se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem. Mezi doporučení pro prevenci sexuálního přenosu HIV tak patří nižší počet sexuálních partnerů, dlouhodobý monogamní vztah s nenakaženým protějškem a použití kondomu při každém pohlavním styku. V Česku existuje mnoho míst, kde se lze otestovat, a to i anonymně.

Přenos viru může dále proběhnout z infikované matky na dítě během těhotenství nebo porodu a rovněž krví – rizikové jsou obzvláště použité infikované injekční jehly, proto jsou zranitelnou skupinou především narkomani. VoZP hradí testování na HIV v případech, kdy si ho pojištěnec vyžádá u svého ošetřujícího lékaře. Komplexní léčba HIV pozitivních osob včetně nemocných AIDS probíhá v takzvaných HIV centrech, kterých je v ČR osm.  Dle TZ

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová