Bolest

Festival Migéna-help


Kategorie: Aktuality Bolesti hlavy 
04.prosinec 2023

Pacientská organizace Migréna-help festival uspořádala už počtvrté – proto, aby se lidé s migrénou navzájem setkali a dozvěděli se od odborníků, jak se svou nemocí lépe žít. Pro pacienty byla příležitost promluvit o migréně otevřeně a nahlas, bez obav z posměchu svého okolí. Akce se uskutečnila 15. listopadu 2O23 v pražských Vršovicích.

 

S migrénou se v České republice potýká více než milion osob – kromě velmi intenzivních bolestí hlavy a zvracení je trápí také aury, při kterých prakticky nevidí, nebo závratě. Někteří lidé mívají pár záchvatů do roka, jiní několikrát týdně. Řadu jedinců velké bolesti paralyzují i více než 25 dnů v měsíci.

„Lidé s migrénou se za svoje zdravotní potíže často stydí a obviňují se ze slabosti nebo méněcennosti. Ve svém okolí se často setkávají s nepochopením a slýchají, že migréna přece není žádná skutečná nemoc,“ vysvětluje předsedkyně pacientské organizace.  Migréna však je velkým náporem zdravotním i psychickým. Proto je důležité, nebát se říci si o pomoc.

Ataky migrén významně komplikují život. Aby nemocní mohli být činní, řeší své bolesti nadužíváním léků na bolest, což vyvolává další komplikace. Lidé často trpí depresí a úzkostí, za svou nemoc se stydí a bojí se posměchu svého okolí. I z toho důvodu organizace Migréna-help uspořádala už počtvrté společné setkání pacientů, na kterém mohli o svých potížích otevřeně promluvit. Na festival přišli lékaři, s nimiž účastníci konzultovali své problémy. Lékařka, specialistka na migrénu, návštěvníky seznámila s novými možnostmi terapie (inovativní preparáty, možnost akupunktury u některých jedinců). Přítomni byli i další odborníci, kteří předvedli, jak se dá uvolnit stres a bolest (fyzioterapeutické postupy s krční páteří, návštěva neurologické poradny.)

Letošní festival doprovázela speciální anketa na téma „Co mi migréna vzala“. Zapojily se do ní desítky lidí. V anketě popsali svá trápení, strach, boj nejenom s bolestmi, ale i s pohrdáním okolí. Objevilo se v ní ale i několik pozitivních komentářů – až díky migréně si totiž lidé uvědomili, čeho si mají v životě vážit. Jedna z pacientek uvedla, že je migréna její velkou učitelkou. Mnohem víc si díky ní považuje obyčejných věcí a nebojí se říkat ‚ne‘, když jí tělo vyšle signál, že je potřeba zvolnit.

Pacienti mohou své potíže konzultovat s odborníky v bezplatné online lékařské poradně: https://www.migrena-help.cz/lekarska-poradna/ Anketu doplnili také rodiče dětí s migrénou, kterým podle nich často vzala celé dětství.

Na festivalu se křtila i kniha s názvem Můj Bolehlávek určená právě dětem s migrénou. K jejímu sepsání inspirovala spisovatelku Helenu Beránkovou osobní zkušenost s tímto onemocněním. O to víc si proto uvědomuje, jak důležitá je osvěta už v raném věku. Festivalu se zúčastnily také známé osobnosti.

Migréna-help je první pacientská organizace v České republice podporující osoby s migrénou a jejich blízké.

Dle TZ

www.mavepr.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová