AIDS

Světový den boje proti AIDS v Ostravě


Kategorie: Aktuality AIDS 
21.listopad 2023

Ve středu 22. 11. 2023 v čase mezi 16:00 a 17:30 bude veřejnosti nabídnuta přednáška lékařky kliniky infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava na téma Pandemie HIV/AIDS na Lékařské fakultě Ostravské univerzity (dále jen LF OU). Poté naváže bezplatné anonymní testování na HIV neziskové organizace ROZKOŠ bez RIZIKA, z. s. (dále jen R–R). Potrvá od 17:30 do 18:30 hodin. Zájemci o testování budou mít možnost ověřit si svůj zdravotní status rychlotestem v mobilní poradně před budovou ZY v areálu LF OU.

Od roku 1981 bylo u dosud zdravých mladých mužů pozorováno nové smrtící onemocnění. Vědci zvažovali jako příčinu novou infekci, což bylo potvrzeno izolací viru HIV-1 v roce 1983. Onemocnění se dosud pandemicky šíří. Do roku 2021 bylo infikováno 84,2 mil. lidí (odhad 64,0-113,0 mil.) a zemřelo kolem 40,1 mil. (odhad 33,6- 48,6 mil.). Vzhledem k úspěšné léčbě se infikuje méně lidí, ale léčba je celoživotní. Kvůli pomalému průběhu choroby mnoho lidí o své infekci neví. Dle WHO to bylo v roce 2021 kolem 6 milionů osob.

V České republice bylo do konce srpna 2023 hlášeno 4 543 HIV-pozitivní osob, z toho 663 žen. Celkem 865 z nich dosáhlo stadia AIDS a 389 z nich již zemřelo. Počet nově infikovaných u nás neklesá. Přestože k výraznému poklesu imunity dochází u poloviny pacientů za 10 let, 10 % z nich se dostává do nejtěžšího stadia AIDS za dobu 2-3 let. Proto je vhodné se po rizikovém kontaktu nechat testovat.

Antiretrovirová léčba je indikována u všech HIV-pozitivních osob, nejlépe ihned po stanovení diagnózy. Dnes se jedná o podávání třísložkového léku - jedna tableta jedenkrát denně. Pacienti se sníženou imunitou dostávají navíc léky k prevenci oportunních infekcí. Postexpozičně se provádí léčba i po kontaktu s touto infekcí. Je podávána do 72 hodin po riziku v ambulancích HIV center. Lidé s rizikovým způsobem života si mohou platit preexpoziční terapii.  HIV-pozitivní osoby mají v ČR zákonné povinnosti, jako neohrozit nákazou další osoby, podrobit se sledování odborníkem v HIV problematice a léčbě infekce.

Posluchači budou seznámeni s počtem klientů v  HIV centru, nejčastějšími oportunními infekcemi a diagnózami úmrtí HIV-pozitivních klientů v ČR během prvních tří dekád pandemie.

O týden později, ve středu 29. 11. 2023, vypraví Dopravní podnik Ostrava a. s. ve spolupráci s ČSAP tradiční „TRAMVAJ PROTI AIDS". Tramvaj vyjede ve 14:00 a až do 17:00 bude jezdit městem mezi zastávkami Hlavní nádraží a Poruba vozovna. Cestující budou mít příležitost seznámit se s tématikou, výskytem a způsoby nákazy virem HIV. Zakoupením červené stužky přispějí na prevenci proti šíření HIV/AIDS. Cestující také obdrží preventivní materiály.

Souběžně od 14:00 do 18:00 hodin bude před obchodním centrem Forum Nová Karolina připravena mobilní poradna R-R s nabídkou bezplatného a anonymního testování na HIV. Odběr se provádí bezbolestně z prstu a výsledky jsou známy do 15 minut. Více o tématu HIV a AIDS, možnostech pravidelného testování, používání kondomů apod. se mohou zájemci dozvědět na místě v připraveném informačním stánku IFMSA Ostrava a v rámci on-line kampaně mediků, která podpoří i sbírku na podporu činnosti České společnosti AIDS pomoc, z. s. Více na https://www.cervenastuzka.cz/.

Na akcích se podílejí ostravská pobočka Mezinárodní asociace studentů medicíny (IFMSA CZ Ostrava), Česká společnost AIDS pomoc, z. s. (ČSAP), ROZKOŠ bez RIZIKA, z. s. (R-R) a Zdravotní ústav Ostrava (ZÚ Ostrava). Akce podpoří Dopravní podnik Ostrava propagací v prostředcích MHD a Magistrát města Ostravy, který stejně jako obchodní centrum Forum Nová Karolina nasvítí 1. 12. 2023 při příležitosti Světového dne boje proti AIDS do červených barev dvě dominanty města Ostravy – most Miloše Sýkory a věž Nové radnice. Upozorní tak veřejnost na problematiku HIV v regionu. Dle TZ

www.aids-pomoc.cz

www.ifmsa.cz

www.rozkosbezrizika.cz

www.zuova.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová