Plánované rodičovství

Konference o duševním zdraví žen v těhotenství a po porodu


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
22.listopad 2023

24. listopadu 2023 se v prostorách pražské Žižkovské věže bude konat závěrečná konference projektu Perinatální duševní zdraví.  Na konferenci spolu s dalšími předními odborníky vystoupí mj. členka Odborné rady pro odbornou garanci Strategie reformy psychiatrické péče a zmocněnkyně pro lidská práva.

V České republice doposud chyběl systém časného záchytu žen, které se v těhotenství nebo po porodu potýkají s duševními obtížemi, a možnost následné systematické péče.  V rámci projektu byl systém otestován ve více než 20 gynekologických ambulancích a 22 porodnicích a ověřena účinnost péče o duševní zdraví v těhotenství a po porodu. Screeningem v těhotenství v gynekologických ordinacích prošlo více než 2 500 žen a screeningem po porodu prošlo více než 15 000 žen. Téměř 20 % výsledek screeningu ukázal riziko možných psychických obtíží. Ženy měly možnost využít peer podpory od proškolené konzultantky z organizace Úsměv mámy. Výsledky ukazují, že tato forma péče je efektivní a má významný dopad na zmírnění úzkosti a psychosociálního stresu.

Účastníci konference se dozvědí, jaká je situace v péči o perinatální duševní zdraví v mezinárodním kontextu a jak tuto oblast reflektuje probíhající reforma psychiatrické péče v ČR. Doplňkem budou právní aspekty a příběhy lidí, kteří se s duševními obtížemi v perinatálním období setkali. 

Až u 20 % žen v těhotenství nebo po porodu se objeví duševní obtíže. Pomoc však vyhledá jen 25 % z nich. Cílem je, aby u všech žen byly případné obtíže rozpoznány včas a dostala se jim adekvátní pomoc a péče.  Připravuje se vzdělávací kurz pro porodní asistentky, ve kterém mohou prohloubit svou specializaci v péči o duševní zdraví těhotných a rodiček. Do projektu Perinatal se zapojuje stále větší počet ambulancí a porodnic, takže program péče bude dostupný více ženám.

S touto snahou koresponduje i aktuálně probíhající mediální kampaň, která má ženy o možnosti preventivního screeningu informovat, a to formou spotů ve vybraných rádiích a v on-line prostoru. „Cílem kampaně je informovat o tom, že obtíže mohou nastat, ale když se je podaří včas podchytit, dají se velmi úspěšně řešit. Určena je ženám, které zakládají rodinu nebo o jejím založení přemýšlejí, včetně jejich okolí, které může být pro ně velkou oporou. Kampaň má také ženy motivovat, aby se nebály požádat o screening u svého gynekologa či v porodnici, ev. v psychiatrickém centru Poskytování služby je jednoduché, zdarma, a vyžaduje jen informovat ženu a nabídnout jí možnost vyplnit krátký dotazník pod internetovým odkazem, který automaticky vyhodnotí riziko rozvoje duševních obtíží a nabídne ženě možnost relevantní pomoci.

Pro projekt Perinatal je tato forma kampaně pilotní a použité mediatypy a formáty mají oslovit zejména ženy v perinatálním období a jejich blízké. Spoty, které mohou lidé zhlédnout v on-line prostoru a zaslechnout ve vybraných rádiích, přibližují, jak se může cítit žena, která v perinatálním období zažívá duševní nepohodu. Ústředním motivem je sdělení, že včasná pomoc šetří stovky hodin trápení. Pro rádia byl vybrán inovativní formát s větší stopáží. Kampaň v rádiích potrvá dva týdny, v on-line prostoru do poloviny prosince 2023.

Projekt Perinatal.cz je financován z Fondů EHP. Dle TZ

www.nudz.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová