Sexuální zdraví

Pomoc při bolestivé menstruaci


Kategorie: Aktuality Sexuální zdraví Jak o sebe pečovat? 
30.listopad 2023

Ostré křeče v podbřišku, tlak, tupé pobolívání nebo mravenčení až do stehen mohou být nepříjemnými průvodci menstruace. Ačkoliv jsou menstruační bolesti poměrně běžným jevem, lze je zmírnit nebo i potlačit. Bolest podbřišku však může být způsobena zánětem, infekcí, endometriózou i myomem.

 

Bolesti v podbřišku mohou mít nejrůznější důvody. Může se jimi hlásit o slovo infekce močových cest, vaječníků či zánět děložního hrdla. Také může značit přítomnost endometriózy, tedy stavu, kdy se sliznice z dutiny děložní dostane k jiným orgánům, např. k vaječníku nebo pobřišnici. Sliznice následně reaguje na hormonální cyklus stejně jako v děloze, což působí potíže. Bolesti podbřišku mohou signalizovat také cysty na vaječníku, přítomnost křečových žil v oblasti kolem dělohy, které se častěji objevují u žen po porodu i nezhoubný nádor (myom).

Přesto je však nejčastější příčinou bolestí v oblasti podbřišku menstruace. V roce 2019 byla provedena studie, ve které více než 84 % oslovených žen potvrdilo, že trpí bolestivými měsíčky. Především v období těsně před příchodem krvácení a v průběhu prvních dní menstruace může být bolest i velmi intenzivní, výjimkou však nejsou ani obtíže trvající po celou dobu krvácení. Příčinou je vyplavení prostaglandinů (hormonům podobné látky), které spouštějí děložní stahy. Jejich pomocí se oddělují horní vrstvy sliznice, které spolu s krví odcházejí z těla. Kontrakce však způsobují nižší prokrvení dělohy a rovněž stlačují krevní cévy, což je bolestivé. Pokud se jedná o mírnou a snesitelnou bolest, která není pro ženu omezující, jde o normální stav. Ve chvíli, kdy je bolest doprovázena například nevolností či závratí, případně je natolik silná, že ženě znemožňuje běžnou činnost, je určitě vhodné obrátit se na lékaře. Avšak ani „normální“ menstruační bolest není nutno snášet.

Pomineme-li obvyklý postup - léky proti bolesti, mohou ženy s křečemi využít teplo. Horká sprcha nebo teplá koupel pomohou uvolnit sevřené svaly a ulevit od křečí a napětí. Je možné využít termofor, elektrickou dečku nebo teplé obklady na břicho a bedra. Jen pozor – pokud je menstruace silná teplo neaplikovat dlouho. Rozšiřuje cévy a krvácení pak může zesílit.

Dobrý způsob ovlivnění bolesti v podbřišku, je úprava stravy. Metoda nemá okamžité účinky jako užití léku na bolest, rozhodně je přirozenější a z dlouhodobého hlediska i vhodnější. Například v týdnu před začátkem menstruace omezit konzumaci kofeinu a alkoholu. Nahradit meduňkovým a třezalkovým čajem, které mají tišící účinky. Omezit nadměrný příjem rafinovaného cukru a bílé mouky. Zvýšit příjem vitaminů skupiny B či hořčíku, které přispívají k psychické pohodě a pomáhají snižovat podrážděnost. Doporučená je sója a vzácná mateří kašička, která pomáhá vyrovnat hormonální hladiny. Tělu lze tyto látky v denním potřebném množství lze dodat kvalitními doplňky stravy.

Je dokázáno, že ženy, které jsou fyzicky aktivní a věnují se sportu, trpí na menstruační bolesti méně. (Výsledky studie z roku 2021). Jednou z příčin bolestivých měsíčků totiž mohou být také ochablé svaly pánevního dna, doporučuje se proto zařadit pravidelný pohyb. Přímo na prokrvení pánevního dna a snížení napětí jeho svalů jsou vhodné cviky podle rehabilitační specialistky Ludmily Mojžíšové, případně speciální Kegelovy cviky či pilates. Skvělou volbou jsou však i svižnější procházky na čerstvém vzduchu nebo běh.

Pomáhají i bylinky. Pro úlevu od bolestivých křečí pomáhá čaj z kontryhelu, případně z listů maliníku. Na podporu psychiky a celkové zklidnění třezalka (přírodní antidepresivum) nebo kozlík lékařský. Bylinky lze využít ve formě aromaterapie (levandule, fenykl).

TZ dle gynekologa a sexuologa MUDr. Pavla Turčana, pracujícího v poradně společnosti Vegall Pharma.

www.lesensky.cz                                                                                                                     

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová