Rakovina

Přítomnost krve v moči je vždy varující


Kategorie: Aktuality Rakovina 
28.listopad 2023

Pálení nebo řezání při močení, krev v moči či příliš časté nutkání „na malou“. Mnoho je obvykle považuje za příznaky zánětu močového měchýře. Může však jít o signál mnohem závažnějšího onemocnění – rakoviny močového měchýře. Vážnou diagnózu si každoročně vyslechne zhruba 2 000 pacientů, nejčastěji muži. Nejrizikovější skupinou jsou kuřáci – ke vzniku onemocnění u nich dochází až 4x častěji. Karcinom močového měchýře je u nás zároveň sedmým nejčastějším nádorem u mužů. Základní prevencí je přitom především zdravý životní styl a pravidelné vyšetření u urologa.

Rakovina močového měchýře je nejčastějším nádorovým onemocněním močových cest. Jeho zákeřnost tkví především v tom, jak plíživě nastupují jeho příznaky – ty totiž mohou být ze začátku zcela skryté a nenápadné. „Mezi typické symptomy rakoviny močového měchýře patří přítomnost krve v moči, změna barvy moči či potíže při močení. To zahrnuje bolest, neúplný pocit vyprázdnění či časté močení s malými porcemi moči. U některých pacientů se v moči mohou objevit také krevní sraženiny,“ vysvětluje urolog a člen Rady Sdružení ambulantních specialistů (SAS). Mezi rizikové faktory vzniku tohoto onemocnění patří časté až chronické záněty močového měchýře, radioterapie oblasti pánve, chemoterapie, nezdravý životní styl a především kouření. Nejohroženější skupinou jsou muži ve věku nad 65 let.

Krev v moči zpravidla signalizuje jeden z prvních příznaků nádoru močového měchýře. Podle dostupných dat se s tímto symptomem setkalo až 85 % diagnostikovaných pacientů. „Krev v moči bychom v žádném případě neměli podceňovat či přecházet. Řada pacientů bez dalšího vyšetření usoudí, že se jedná pouze o zánět močového měchýře, v čemž je utvrdí i to, že varovné zbarvení moči časem odezní. To ovšem v žádném případě neznamená, že zmizí i onemocnění – a v tom spočívá záludnost rakoviny. Podobné to může být i s bolestí v podbřišku. Nádory močového měchýře mohou být velmi agresivní, včasná diagnostika je proto stěžejní. Při potížích je nutno rovnou navštívit urologa. Každoročně na tento typ tumoru umírá více než 800 pacientů.

Léčba karcinomu močového měchýře je různá. Obecně platí, že čím dříve se problém podaří odhalit, tím méně drastické jsou jeho dopady na samotného pacienta a kvalitu jeho dalšího života. V krajním případě, u pokročilých nádorů, však pacientům hrozí i úplné odstranění močového měchýře neboli cystektomie. Jde zároveň i o jednu z nejrozsáhlejších a nejkomplexnějších urologických operací. Moč musí být v některých případech následně odváděna ven z těla pomocí vývodu – urostomie. Vývod se nejčastěji vytvoří z části tenkého střeva – do střevní kličky jsou vsazeny močovody a část střev se vyvede z těla na povrch. Moč po zbytek pacientova života odchází do stomického sáčku.

Nejúčinnější prevencí vzniku karcinomu prostaty či močového měchýře je zdravý životní styl – to znamená především pestrý a vyvážený jídelníček a dostatek fyzické aktivity. Pacientům se důrazně doporučuje přestat s kouřením – podle statistik totiž právě kouření stojí až za 65 % nádorů u mužů a téměř u 30 % u žen. U vyléčených ex-kuřáků již po 1-4 letech klesá riziko nádorového onemocnění až o 40 %.

Podle slov odborníka je zásadním nedostatkem absence efektivního screeningu, který by nádory močového měchýře pomáhal plošně odhalovat. Nejlepším způsobem, jak se o zdraví vylučovací soustavy nad rámec řádné životosprávy postarat, tak v případě příznaků zůstává vyšetření u specialisty. Specializovaná vyšetření dokáží odhalit onemocnění, která při běžné kontrole u praktického lékaře nemohou nebo nemusí být diagnostikována. Základem každé prohlídky je mikroskopické vyšetření moči a ultrazvukové vyšetření. Standardem je i endoskopické vyšetření neboli cystoskopie. Součástí prohlídky mohou být i další diagnostické metody. Dle TZ

www.insighters.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová