Prostata

Prevenci rakoviny prostaty a varlat nepodceňujte


Kategorie: Rakovina Prostata Aktuality 
23.listopad 2023

Rakovina prostaty a varlat každoročně postihne na 8 000 mužů, z nichž téměř 1 500 nemoci podlehne. Karcinomem prostaty jsou nejvíce ohroženi pacienti starší 50 let, rizikovým faktorem jsou genetické predispozice, ale i nezdravý životní styl. Skryté onemocnění se většinou projeví až ve fázi metastáz a bolestí, proaktivní přístup k prevenci je nezbytný. Riziko v prvotní fázi odhalí laboratorní vyšetření PSA, výskyt nádoru se potvrdí pomocí biopsie prostaty, kterou je dnes možné podstoupit i v režimu takzvané jednodenní chirurgie. Nádory varlat se vyskytují v každém věku,  nejlepší prevencí je samovyšetření.

Listopad je již několik let spojován s mužským zdravím. Každoročně si během něj lidé po celém světě, díky kampani Movember, připomínají důležitost prevence rakoviny prostaty. Jde o zhoubné nádorové onemocnění, které je v České republice druhou nejčastější onkologickou diagnózou u můžu. Zatím nejsou známy přesné příčiny vzniku rakoviny prostaty, ale určité faktory mohou k rozvoji onemocnění přispět (věk, genetické predispozice, životní styl). Obvykle jsou nejvíce ohroženi muži po 50. roku života. Pokud byla rakovina prostaty diagnostikována v rodině (otec, děda, strýc, bratr), ohrožení jsou pacienti již ve věku nad 40 let.

Nemoc je navíc velmi obtížné zachytit v raném stádiu. Příznaky se projevují například v podobě problémů při močení, až když nádor dosáhne určité velikosti, anebo až při vzniku metastáz (u karcinomu prostaty nejčastěji v kostech). Pacient s pokročilou fází rakoviny prostaty si obvykle stěžuje na obtížné močení, bolesti v zádech a kyčlích, pokles výkonnosti, na náhlý nevysvětlitelný úbytek tělesné hmotnosti, celkovou slabost, poruchy erekce a bolestivou ejakulaci. Ačkoliv tyto příznaky souvisí s karcinomem prostaty jen jeden z deseti mužů vyhledá pomoc urologa.

Ke včasnému záchytu onemocnění může napomoci i laboratorní vyšetření, třeba v rámci balíčku Zdraví muže 45+. Ze vzorku krve, moči a stolice si pacient může nechat ověřit stav a funkci jednotlivých orgánů. Vyšetření poskytuje informaci o krevním obrazu, dále pak stavu jater, ledvin, slinivky břišní, metabolismu, cukrů, moči a stolice. U mužů nad 45 let je zahrnuto i vyšetření markerů prostaty. V případě potřeby mohou pacienti také vždy zkonzultovat výsledky vyšetření s Lékařem online na speciálních klinikách.

Aby bylo riziko karcinomu prostaty možno stoprocentně vyloučit, provádí se u pacientů biopsie – odběr vzorku tkáně prostaty. Patří mezi nejčastější operační zákroky. Odběr je pacientovi prováděn v poloze na zádech, kdy se do konečníku zavede ultrazvuková sonda, přes níž se pomocí jehly odebere několik vzorků prostaty, které se odešlou na histologické vyšetření. Vyšetření pro pacienty není příjemnou záležitostí, proto zákrok probíhá za lokálního umrtvení

A netrvá déle než 5-10 minut. Pomocí moderního vybavení jej lze provést v režimu takzvané jednodenní chirurgie. Pacient může odejít domů už po dvou až třech hodinách od zákroku. Jde o vyšetření, při kterém u mužů největší překážku představuje stud, či obavy z komplikací. Stud je ale podle lékaře zcela zbytečný. Nejčastěji muže od prevence odrazuje samotné vyšetření. Procedura je krátká a spíše než o bolestivost jde o diskomfort při zavedení ultrazvukové sondy do konečníku. Zároveň však jde o nejspolehlivější formu prevence. V rámci kampaně Movember se navíc mohou muži  objednat na preventivní vyšetření k urologovi zcela bezplatně. Podobně jako ženy v případě gynekologie by však do této ordinace měli zavítat častěji a pravidelně, alespoň jednou ročně. Dle TZ

www.euc.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová