Úrazy dětí

Úrazy ve školách neubývají – stávají se i při matematice


Kategorie: Aktuality Úrazy dětí První pomoc 
24.listopad 2023

Míčové hry, nůžky i kružítko – možné nástrahy číhající na každého školáka. Během školního roku dojde k více než 40 tisícům úrazů ve školách, vyplývá to z údajů České školní inspekce. Většina z nich (téměř dvě třetiny) se stává na základních školách, na středních školách už o polovinu méně a školky představují asi jen 3 % záznamů. Nejrizikovější skupinu tvoří děti mezi 10-15 rokem.

Pokud jde o různé typy poranění a úrazů, tak na základních a středních školách jednoznačně vede tělocvik. Rizikové předměty jsou ale například i geometrie, pracovní nebo výtvarné činnosti. Během nich dochází zejména k poranění kružítkem, nůžkami a dokonce i ostrým listem papíru. Školní knihy úrazů čítají záznamy od běžného říznutí papírem do prstu až k vážným poraněním oka při neopatrné manipulaci s psacími či rýsovacími potřebami. O přestávkách se dokonce stane až pětina všech úrazů. Na středních odborných školách se často stávají úrazy během praktické výuky. Zatímco školáci si nejčastěji poraní ruku či nohu při sportu, v mateřinkách se zas řeší lehké úrazy hlavy kvůli nemotornosti menších dětí.

Tělocvik bývá pro mnoho dětí nejzábavnější částí výuky, která zároveň pomáhá zlepšit potřebnou fyzickou kondici. Mimo dětské neopatrnosti, míčů nebo florbalových hokejek se může stát tartan i jiné venkovní povrchy příčinou odřenin nebo popálenin.

Každá rána musí být důkladně vyčištěna – v případě, že jsou v ní zadřené nečistoty. V případě spáleniny je nutno ránu schladit.  Na drobná poranění se používají se různé spreje a překrývají se sterilním obvazem. Jelikož jsou rány náchylné k tvorbě infekcí, je nutné také pravidelně měnit náplasti či obvazy a udržovat místo v čistotě.

Osvobození od tělesné výchovy není řešením, varují odborníci. Podle České školní inspekce i odborníků může za vysoká čísla úrazů ve školách nejen to, že české děti jsou po epidemii COVIDu-19 méně obratné, ale také mají dlouhodobě málo pohybu. Úrazy nejen ve školách tak potvrzují přímou souvislost s pohybovými dovednostmi žáků, jejich pohybovou gramotností a tělesnou zdatností. Proto se pak dětem mohou stát osudnými i jen míčové hry.

Řada rodičů se úrazů svých dětí obává natolik, že v dobrém úmyslu vyřídí úplné osvobození od tělesné výchovy., což je podle odborníků nejhorší řešení. Jednou z možností místo osvobození od tělesné výchovy je sjednání individuálního úrazového nebo životního pojištění, z nichž mohou čerpat pojistné plnění za újmu na zdraví vzniklou i ve škole nebo na školní akci.

Zdroje: Bionect, Uniqa pojišťovna, Česká školní inspekce

 Dle TZ

www.botticelli.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová