Co víme o chřipce

Vakcína proti chřipce především pro seniory


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky Doporučené očkování 
15.listopad 2023

Sanofi slaví rok od uvedení vakcíny Efluelda® na trh.Jedná se o vysokodávkovou čtyřvalentní vakcínu proti chřipce. Určena je především pro seniory, kterým poskytuje účinnou ochranu před chřipkou a jejími závažnými komplikacemi. Od října lze vakcínu aplikovat i v Česku u praktického lékaře nebo v očkovacích centrech.

Chřipka představuje významné riziko onemocnění a úmrtí mezi staršími dospělými, a to i přesto, že jsou k dispozici účinná očkování. S postupujícím věkem dochází k poklesu tvorby protilátek, které jsou životně důležité pro ochranu těla před infekčními nemocemi, jako je chřipka. Tělo se stává náchylnějším k některým nemocem a infekcím a odpověď na očkování také nemusí být dostatečná.

Pacienti s chronickými nemocemi jsou výrazněji postiženi chřipkou. Zejména ti, s již existujícími srdečními, respiračními nebo dalšími chronickými nemocemi čelí nejen vyššímu riziku závažného průběhu chřipky, ale také zhoršení jejich primárního onemocnění.

V klinickém hodnocení zahrnujícím 45 milionů seniorů bylo prokázáno, že vysokodávková vakcína proti chřipce společnosti Sanofi poskytuje ochranu nejen proti chřipce, ale také proti souvisejícím zdravotním komplikacím. Vakcína získala schválení od Evropské lékové agentury v roce 2020 a je již dostupná pro seniory v mnoha evropských zemích, včetně Francie, Německa, Španělska, Itálie, Portugalska, Rumunska a České republiky. Na podporu ochrany veřejnosti před chřipkou Sanofi dodává také svou standardní kvadrivalentní vakcínu VaxigripTetra®ii, která je již několik let běžně dostupná v České republice.

Míra zátěže, kterou představuje chřipka na každodenní život nemocných, je výrazně podceňována a nepochopena. Studie prokázaly, že v prvních třech dnech po infekci chřipkovým virem má dospělý nad 40 let až 8krát vyšší riziko mrtvice a 10krát vyšší riziko srdečního infarktu. Po prodělané chřipce má 74 % pacientů s cukrovkou zvýšené hodnoty glykémie. Chřipka může také zhoršit příznaky astmatu a spustit záchvaty, a to i v mírných nebo dobře kontrolovaných případech.

Chřipka je závažné onemocnění, které může vyústit v řadu komplikací, včetně srdečního infarktu a zápalu plic. Každý rok se na celém světě odhaduje 1 miliarda případů onemocnění chřipkou, z nichž 3 až 5 milionů jsou závažné případy, které mají za následek 290000 až 650000 úmrtí souvisejících s chřipkou.

Chřipka a s ní související komplikace zatěžují systémy zdravotní i ekonomické péče po celém světě. Plná implementace doporučení WHO na 75% proočkovanost u rizikových skupin proti chřipce by mohla dále snížit tuto kritickou zátěž pro veřejné zdraví a ekonomiku.

Dle TZ

www.sanofi.com 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová