Možnosti řešení obezity

Nový program Stop obezitě


Kategorie: Možnosti řešení obezity Aktuality 
21.listopad 2023

Zdravotní pojišťovna OZP zahájila nový preventivní program STOP OBEZITĚ. Jeho pilotní projekt je určený pro pojištěnce s vysokou nadváhou (BMI ≥ 30 a více), nebo s nadváhou kombinovanou s dalšími závažnými onemocněními, např. diabetem. Program po odborné stránce garantuje prof. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., vedoucí obezitologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, a společnost MediSpo, s.r.o., která provozuje síť poradenských center po celé České republice.

 

„Prvoplánovým cílem programu není jen úbytek hmotnosti, ale hlavně změna stravovacích návyků a životosprávy. Jeho výhodou je především blízká spolupráce ošetřujícího lékaře a nutričních terapeutů a přehled o dílčích výsledcích, kterých jednotliví účastníci programu dosáhnou. Díky tomu je možné operativně reagovat a podle potřeby průběh programu každému upravit na míru,“ říká zdravotní ředitelka OZP.

Obezita je pro řadu lidí především estetický problém, ve skutečnosti jde o rizikový faktor pro mnoho vážných onemocnění a negativně ovlivňuje kvalitu života i jeho délku. Na vzniku obezity se významně podílí nejen genetické předpoklady, metabolické poruchy, působení léků, hormonální nerovnováha, ale také vliv životního stylu a působení vnějších vlivů. Mezi závažné komplikace obezity patří diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, onemocnění jater, pohybového aparátu, zvýšené riziko vzniku nádorových onemocnění, atd.

Pojišťovna přijímá přihlášky nejpozději  do 15. ledna 2024

Díky programu mohou pojištěnci BEZPLATNĚ absolvovat tříměsíční redukční program na pracovištích MediSpo, s.r.o. (viz web: ObeRisk.cz). Zahrnuje nutriční terapii, která se skládá z podrobného vstupního vyšetření, tří osobních návštěv na vybraném pracovišti a dvou online konzultací pomocí MS Teams, nebo Google Meet. Pro komunikaci s terapeutem budou pojištěnci využívat aplikaci ČAS PRO ZDRAVÍ, do které budou zapisovat údaje o svém stravování a pohybové aktivitě.

Pilotní projekt je připraven pro 100 pojištěnců OZP.

Dle TZ

www.ozp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová