Rakovina

Umělá inteligence v mamografii


Kategorie: Aktuality Rakovina 
21.listopad 2023

V pražském Mamodiagnostickém centru Waltrovka pokračuje pilotní projekt zapojení umělé inteligence (AI) do vyhodnocování mamografických snímků. Podílí se na něm zdravotní skupina EUC a Zdravotní pojišťovna OZP, která svým pojištěnkám toto vyšetření plně hradí. Od června do konce září 2023 využilo vyšetření 737 pojištěnek OZP a 1137 klientek jiných zdravotních pojišťoven, které si vyšetření uhradily samy. Od začátku projektu v dubnu letošního roku absolvovalo vyšetření s využitím umělé inteligence při hodnocení pořízených snímků 1090 pojištěnek OZP, některé si do Prahy dojely i z moravských regionů republiky.

 

Ve čtyřech případech zachytil systém u klientek OZP nádor, který by zůstal s vysokou pravděpodobností i dvěma hodnotícím lékařům skrytý. Umělá inteligence tedy zvýšila senzitivitu (citlivost) vyhodnocení a detekční míru pro karcinom o 2,7/1000 na vyšetření.

„Obvyklý podíl zachycených karcinomů je asi 5–6/1000 na jedno vyšetření, došlo tedy ke zvýšení o přibližně 50 procent. Hodnoty uváděné ve velkých studiích v rámci pilotního projektu výrazně překračujeme, uvádí se zvýšení detekční míry maximálně o 20 procent. V našich podmínkách jde ale zatím o velmi nízké počty vyšetření bez možnosti validního statistického zpracování,“ komentuje dosažené výsledky z odborného hlediska prof. MUDr. Jan Daneš, CSc.

U celkově 25 případů naopak AI přispěla k tomu, že se i zkušení lékaři rozhodli neprovádět doplňkové sonografické vyšetření. Pojištěnky se tak vyhnuly zbytečnému výkonu a OZP v nákladech ušetřila cca 11 tisíc Kč.

„Tomuto společnému projektu jsme věřili od prvních okamžiků. Jsme hrdí na to, že jsme se rozhodli jako první zdravotní pojišťovna podpořit využití umělé inteligence při vyhodnocování mamografických snímků. Dosavadní diagnostické i ekonomické výsledky nás utvrzují v rozhodnutí pokračovat v tomto projektu i v příštím roce,“ hodnotí projekt generální ředitel OZP.

Pojištěnky OZP po vysvětlení významu AI vnímají použití systému velmi pozitivně. Dokonce některé, které byly na kontrole mimo screeningový interval, se ptaly, zda bude umělá inteligence k dispozici i příští rok. Pozitivní ohlas přináší využití AI také u radiologů. Prakticky všichni nyní tvrdí, že jim dává větší klid a jistotu i když živého lékaře zatím umělá inteligence plně nenahradí.

Dosavadní náklady OZP na tento pilotní projekt činí 109.000 korun

Dle TZ

www.ozp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová