Cukrovka

Moderní technologie usnadňují léčbu diabetu


Kategorie: Cukrovka Aktuality 
14.listopad 2023

Světový den diabetu připomíná jednu z nejrozšířenějších chorob dneška, kterou v ČR trpí zhruba desetina populace. Jde přitom především o cukrovku tzv. druhého typu, která souvisí s životním stylem.  V současnosti již existují moderní nástroje, které pacientům pomáhají se zvládáním nemoci.

Diabetes mellitus neboli cukrovka je souhrnný název pro skupinu nemocí, při kterých je přítomna zvýšená hladina cukru v krvi, tzv. hyperglykémie. Diabetes je chronické onemocnění, které při dlouhodobém trvání a nedostatečné léčbě vede k postižení dalších orgánů a následným zdravotním komplikacím.

S diabetem 1. typu, který je podmíněn dědičně, se potýká přibližně sedm procent diabetiků. Diabetes 2. typu je způsoben poruchou účinku inzulinu v cílových tkáních. I když je inzulín v těle přítomen, buňky na něj nedostatečně reagují. Velmi často vzniká na základě nezdravého životního stylu spojeného s nadváhou nebo obezitou.

Vést aktivnější a zdravější život už diabetikům pomáhají různé technologie telemedicíny. "Díky nositelným zařízením jako jsou přenosné glukometry, chytré hodinky a náramky mohou pacienti s diabetem pravidelně monitorovat svou hladinu krevního cukru a reagovat na její výkyvy," říká technický ředitel české společnosti OR-CZ Jan Kelča.

Diabetes není jen dědičné onemocnění, a proto by se měli mít na pozoru i ti, kteří nemoc nemají v rodině. Předcházet mu lze především zdravým životním stylem. Kromě užívání předepsané medikace a měření cukru v krvi je při cukrovce zapotřebí upravit jídelníček a pravidelně se hýbat. Pohyb je skvělým způsobem, jak lze příznaky diabetu zmírnit.

Prevence cukrovky se tak rovná dodržování zásad zdravého životního stylu. V současné době je diabetiků v tuzemsku více než milion, podle odhadů do roku 2030 vzroste jejich počet na téměř 1,3 milionu. V roce 2045 bude odhadem odborníků na světě až 629 milionů nemocných cukrovkou. Dle TZ

www.michna.media.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová