Cukrovka

Jak oslavit Světový den diabetu


Kategorie: Aktuality Cukrovka 
14.listopad 2023

Světový den diabetu se slaví 14. listopadu na připomínku dne narození kanadského lékaře Fredericka Bantinga, který se podílel na objevu léčebných účinků inzulinu. Smyslem tohoto výročí je zdůraznit prevenci diabetu, ve které hraje klíčovou roli zdravý životní styl. Cukrovkou trpí téměř každý desátý Čech, a to nejčastěji diabetem 2. typu, který úzce souvisí s obezitou.

Diabetes je chronické metabolické onemocnění s vysokou morbiditou a mortalitou, které má různorodé příčiny vzniku – kromě životosprávy to mohou být autoimunita, genetika a další. Společným projevem je hyperglykemie vzniklá v důsledku absolutního či relativního nedostatku inzulinu způsobeného poruchou sekrece inzulinu. Mezi dva hlavní typy se řadí cukrovka 1. a 2. typu. Diabetes mellitus 1. typu je autoimunitně podmíněný, vznikající na základě neznámé příčiny. Diabetes mellitus 2. typu se vyznačuje poruchou sekrece inzulinu ne-autoimunitní povahy s různým podílem inzulinové rezistence. Pacienti s cukrovkou druhého typu tvoří poměrně různorodou skupinu, včetně lidí s normálním BMI. Přesto lze zjednodušeně říci, že 85–90 % případů souvisí s neadekvátním životním stylem a hlavní příčinou je nadváha a obezita.

U diabetu 2. typu pro většinu lidí je právě udržování hmotnosti v normě. A čím dříve se začne, tím lépe. Zdravý životní styl by měl být vnímán jako něco standardního, ne jako stav, kdy se dělá něco navíc po omezenou dobu.

Pokud už diabetes je, dochází se samozřejmě pravidelně k lékaři a zahájí se předepsaná medikace. Léčba však spočívá i v dietě! Jako žádoucí by se dala stanovit edukace pacienta lékařem s tím, že by měl pacient být upozorněn na možnost remise diabetu. Tato informace se zejména v minulosti k pacientovi vůbec nedostala. Remise je v ideálním případě stav, kdy zjednodušeně vymizí příznaky cukrovky a pacient nemusí brát ani léky. Konkrétní definice obsahuje už hodnoty různých veličin, zejm. hladiny glykémie a glykovaného hemoglobinu.  K tomuto cíli vede celá řada postupů, některé více a některé méně úspěšné. Různé postupy jsou také různě závažné pro samotného pacienta – od dietních opatření, přes medikaci až po bariatrickou chirurgii. Společným faktorem je ale snížení hmotnosti, zpravidla přibližně o 15 kg.

Mezi nejúčinnější dietní opatření spadá použití LED, tedy low energy diet (to znamená nízkoenergetická nebo nízkokalorická dieta). Možností je více, může to být LED pomocí speciálních produktů, ke kterým patří studiemi ověřený program, pro jiného to bude třeba úprava stravy v podobě ketogenní diety a podobně.

Např. v programu The 1:1 Diet jsou postupy stanoveny nejen s ohledem na energii, ale i s přihlédnutím k adekvátnímu příjmu bílkovin a mikronutrientů. Pokud chce pacient následovat tento postup, na celý proces dohlíží vyškolený poradce a postup je prováděn pod vedením ošetřujícího lékaře. Pokud by někdo přemýšlel o jídelníčku z běžných potravin, je nutné vyhledat lékaře, který ve spolupráci se svým vyškoleným nutričním terapeutem praktikuje i tyto metody. Bohužel se nedá říci, že je takovýchto lékařů většina, i když se situace pomalu v posledních několika letech zlepšuje.

Vyškolený výživový poradce může pomoci hned od začátku, je nutné si ale uvědomit, že pokud má pacient diabetes mellitus 2. typu, je přímo nutné vše řešit s ošetřujícím lékařem. Důvodem je vysoká pravděpodobnost úpravy dávek léků, případně i inzulinu.

Výhody poradce jsou nejen při onemocnění DM2. Mezi hlavní výhody patří pravidelný systém kontrol (výrazné rozdíly v úbytku pod dohledem poradce popsala třeba klinická studie Droplet), motivace klienta, dohled nad postupem a měření pomocí bioimpedance (ohlídání, že se opravdu hubne tuková, a nikoliv svalová tkáň). V rámci programu pak lze přidat ještě klinicky ověřený postup, metodiky zpracované lékaři a závěrečná fáze programu, kdy se neklade důraz pouze na samotnou redukci, ale klient se učí návykům k dlouhodobému udržení hmotnosti bez jojo efektu. (www.spolukiladolu.cz)

Dle TZ

www.know.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová