Nadváha a obezita

Jak škodí viscerální tuk


Kategorie: Možnosti řešení obezity Aktuality 
17.listopad 2023

Udržování optimální hmotnosti pomáhá většinou v prevenci „civilizačních“ onemocnění. U nadváhy často vnímáme jako první estetickou stránku, ale ve skutečnosti se pojí se zdravotními komplikacemi. Důležitým ukazatelem při posuzování náchylnosti k chorobám je kromě dalších parametrů například viscerální tuk.

Na rozdíl od podkožního tuku, který můžeme pozorovat vizuálně nebo měřit kaliperem, se viscerální tuk nachází uvnitř našeho těla v břišní dutině, v prostorách kolem jater nebo střev a dalších orgánů. Zjistit jeho množství je proto obtížnější. „Ukládání viscerálního tuku má závažné metabolické dopady, mezi které patří například zvýšené riziko srdečně-cévních onemocnění, mozkové příhody, poruchy metabolismu tuků a cholesterolu, vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu a metabolický syndrom,“ vysvětluje výživový poradce. 

„Pro udržení vhodné hladiny viscerálního tuku se proto doporučuje průběžně sledovat a udržovat pod kontrolou hmotnost a v případě náhlého výraznějšího zvyšování obvodu v pase se preventivně poradit buď s lékařem, nebo s certifikovaným výživovým poradcem. 

Množství viscerálního tuku se běžně usuzuje podle obvodu pasu nebo pomocí bioimpedance. V případě už stávající obezity nebo nadváhy je řešením redukce hmotnosti a následné nastavení dlouhodobého udržitelného režimu, tak aby nedocházelo k jojo efektu. Jako prevence funguje dodržování zdravého životního stylu včetně dostatečného spánkového režimu, vyvážené stravy, pravidelné pohybové aktivity a péče o psychickou pohodu.

Podle studií k ukládání viscerálního tuku přispívá například zvýšený příjem fruktózy, která se vyskytuje nejen přirozeně v ovoci (zde v případě normálního příjmu nepředstavuje problém), ale také jako přísada v průmyslově zpracovaných pochutinách ve formě fruktózo-glukózového sirupu. Doporučuje se proto se jim vyhýbat a zařadit především průmyslově nezpracované potraviny.

Pokud aktuální hodnota viscerálního tuku v organismu není známa, je vhodné si ji nechat změřit. Tím lze tak do budoucna předejít zdravotním komplikacím. V případě vyšší hodnoty je vhodné situaci začít co nejdříve řešit úpravou stravy, a to i s pomocí odborníka.  (Např. viz www.spolukiladolu.cz).

Dle TZ

www.know.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová