Plánované rodičovství

Pomoc ženám při depresích v těhotenství a po porodu


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství Deprese 
06.listopad 2023

V České republice téměř každá pátá žena zažije v těhotenství nebo po porodu příznaky duševní nepohody, deprese nebo úzkosti. Zároveň až 75 % z nich nevyhledá žádnou pomoc. Odborníci z Centra perinatálního duševního zdraví Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) proto připravili screeningový program, který pomáhá včas zachytit možné potíže a odkázat ženu na vhodnou formu pomoci. Osvětová kampaň, která ženy na možnost screeningu upozorní, začíná 6. listopadu 2023.

Screening projektu Perinatal aktuálně probíhá ve 22 porodnicích, což je přibližně čtvrtina všech porodnic v ČR. „Záměrem je, aby tento screening, který je pro ženy zcela zdarma, nabízely všechny porodnice v ČR a zároveň aby si o něj ženy mohly požádat u svého gynekologa,“ vysvětluje  vedoucí Centra perinatálního duševního zdraví NUDZ. Forma screeningu byla již otestována napříč republikou a výsledky budou představeny na chystané konferenci Perinatální duševní zdraví, která se koná 24. listopadu 2024 v Praze.

„Cílem je informovat o tom, že obtíže mohou nastat, ale když se je podaří včas podchytit, dají se velmi úspěšně řešit. Je zaměřená na ženy, které zakládají rodinu nebo o jejím založení přemýšlí, i  na jejich okolí, které může být ženě v tomto náročném období velkou oporou. Zároveň má ženy motivovat, aby se nebály požádat o screening u svého gynekologa či v porodnici. V případě, že jejich lékař dosud do projektu Perinatal.cz zapojen není, stačí, když kontaktuje psychiatrické centrum. Poskytování této služby je zdarma, vyžaduje jen informovat ženu, nabídnout jí možnost vyplnit krátký dotazník.Ten automaticky vyhodnotí riziko rozvoje duševních obtíží a nabídne ženě možnost relevantní pomoci,” popisuje výzkumnice Centra.

Pro projekt Perinatal je tato forma kampaně pilotní. Použité mediatypy a formáty mají oslovit zejména ženy v perinatálním období a jejich blízké. Ústředním motivem je sdělení, že včasná pomoc šetří stovky hodin trápení. Kampaň v rádiích potrvá dva týdny, v on-line prostoru do poloviny prosince 2023.

Téma duševního zdraví obecně bylo dlouho opomíjeno a teprve postupně získává pozornost, kterou si zaslouží. Společenské vnímání duševní pohody v těhotenství a po porodu bohužel stále staví na řadě mýtů, pomoc není vždy dostupná a odborníků, kteří by se tématu perinatálního duševního zdraví aktivně věnovali, není dostatek. Naše poznatky ze screeningů a následné podpory potvrzují, že včasná pomoc je velmi efektivní a má pozitivní dopad na duševní zdraví a psychosociální pohodu ženy. Výsledky se připravují k publikaci ve vědeckých časopisech a budou představeny na chystané konferenci.

Projekt Perinatal.cz je financován z Fondů EHP. Dle TZ

www.nudz.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová