Játra - onemocnění

Signály nesprávné funkce jater


Kategorie: Játra - onemocnění Aktuality 
15.listopad 2023

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle - detoxikují, ovládají metabolismus a ukládají živiny. Nesprávná funkce má vážné důsledky pro zdraví. Nemocná játra se však dlouho neprojevují, proto je dobré znát příznaky, které na poruchu upozorňují.

Játra mají neuvěřitelnou schopnost regenerace a dokáží se vypořádat s mnoha problémy. Schopnost však není nekonečná. Onemocnění jater může být dědičné, ale velmi často je způsobeno různými faktory, např. viry, alkoholem nebo obezitou. Varovné signály, které může nemocný zpočátku ignorovat, jsou únava, bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu nebo svědění.

Jedním z hlavních příznaků nesprávné funkce jater je bolest nebo nepříjemné pocity v oblasti těsně pod pravými žebry. Bolest může být zpočátku jen mírná a postupně se zintenzivňovat, proto je velmi důležité ji nepodceňovat. Obvykle se objevuje v důsledku zvětšení jater či zánětu. Bolest se může šířit i do zad pod lopatky a při některých onemocněních se objevuje i otok způsobený nahromaděním tekutiny v břišní dutině.

Únavu a letargii je snadné považovat za běžný vedlejší důsledek stresujícího života, avšak silné vyčerpání může poukazovat i na problémy s játry. Játra jsou zodpovědná za zpracování a uvolňování energie z potravy, ale pokud jsou poškozena, může být jejich schopnost efektivně zpracovávat živiny snížena, což vede k únavě a snížené vitalitě. Vyčerpání může poukazovat i na nízkou hladinu kyslíku v krvi – pokud je snížena schopnost jater filtrovat krev, krevní oběh není schopen roznášet po těle kyslík, což vede k chronické únavě, malátnosti nebo bolestem hlavy.

Žluté zbarvení kůže a očního bělma, známé jako žloutenka, je významným příznakem problémů s játry. V důsledku poklesu jejich funkce a neschopnosti účinně vylučovat odpadní produkty z těla se hromadí v krevním řečišti žlučové barvivo (bilirubin). U zdravého člověka se bilirubin zpracovává v játrech a vylučuje se močí a stolicí. Pokud však játra nefungují dobře, hromadí se v těle. Kůže a oční bělmo získávají nažloutlou barvu, moč je tmavší a stolice světlejší. Příznaky je nutno brát vážně a vyžadují okamžitou lékařskou pozornost.

Dalším viditelným příznakem nesprávné funkce jater jsou vystouplé cévy, tzv. pavoučí žíly. Játra jsou zodpovědná za regulaci průtoku krve v těle. Při jejich poškození dochází ke zvýšení krevního tlaku, což vede k rozšíření drobných cévek v povrchových vrstvách kůže. Výsledkem mohou být pavoučí žilky, zejména na obličeji, krku a horní části hrudníku.

Nepříjemný zápach z úst, který přetrvává i po důkladné ústní hygieně, může být rovněž známkou problémů s játry. Játra jsou zodpovědná za detoxikaci a odstraňování odpadních látek z těla. Pokud jsou poškozená nebo nefungují správně, mohou se tyto látky v těle hromadit a způsobovat zmíněný zápach z úst i hořkou pachuť.

Pokud se objeví některý z uvedených příznaků, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Kromě případné léčby je také důležité dodržovat správnou životosprávu, aby nedocházelo k dalšímu přetěžování jater. Základem je vyhýbat se rizikovým faktorům, jako je alkohol nebo kouření, smaženým jídlům nebo polotovarům, jíst hodně čerstvé zeleniny a ovoce a pravidelně se věnovat fyzické aktivitě, která pomáhá okysličovat játra. Pomoci mohou také přípravky, které podporují regeneraci jater, (esenciální fosfolipidy), které jsou dostání v lékárnách bez lékařského předpisu.

Správnou čínnost jater lze podpořit také pomocí bylin, jejichž užívání nemá vedlejší účinky. Vhodné bylinky pro regeneraci a detoxikaci jater jsou výtažky z jalovce, který zároveň snižuje hladinu cholesterolu a čistí cévy. Dalším účinným prostředkem je gemmoterapeutikum  (výtažek) z rozmarýnu, překonávající psychickou únavu a depresivní stavy. Revitalizaci a správnou funkci oslabených jater může zajistit gemmoterapeutikum z klíčků žita (viz www.nadeje-byliny.eu).

Dle TZ

www.insighters.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová