Klimakterium

Jak menopauza ovlivňuje hmotnost


Kategorie: Klimakterium Aktuality 
16.listopad 2023

Uvádí se, že obezita po menopauze trápí až 60 % žen. Přibírání na váze a pomalejší redukce nabraných kil v tomto období má přitom objektivní důvody. V organismu dochází k hormonálním změnám, které mají velký vliv na tělesné procesy. Přesto se dá tělesným změnám po menopauze efektivně čelit.

 

„Obecně se dá říct, že jedinci s vyšším podílem aktivní tělesné hmoty (nebo zjednodušeně svalové hmoty) budou lépe spalovat energii, tedy snadněji hubnout a snadněji svou hmotnost udržovat. S věkem přitom podíl aktivní tělesné hmoty na celkové tělesné hmotnosti přirozeně klesá,“ vysvětluje výživový poradce. Menopauza pro organismus znamená také řadu hormonálních změn, které zapříčiňují změnu v distribuci tuku v těle i jiné vnímání pocitu sytosti oproti dřívějšku.

Úbytek svaloviny souvisí s věkem – po třicátém roce života dochází k průběžné ztrátě svaloviny v průměru asi o 3-5 % za dekádu. To má samozřejmě vliv nejen na skladbu těla a tělesnou hmotnost, ale také na mobilitu, v pozdějším věku s případným vyšším rizikem pádů a zlomenin.

Změny jsou způsobeny sníženou produkcí pohlavních hormonů. Ukládání tuku se přesouvá výhradně do oblasti břicha.  Zvýšené hladiny dalších hormonů leptinu a galaninu u postmenopauzálních obézních žen spojené se sníženými hladinami neuropeptidu Y odhalily některé změny v neuropeptidech regulujících stravovací chování, což může být důvodem nástupu postmenopauzální obezity. Zmíněné látky regulují pocit sytosti a chuť k jídlu.  

Určitý nárůst procenta tukové tkáně je přirozený, ale tělesná hmotnost může být stále pod kontrolou a není nutné mít nadváhu nebo být obézní. Na prvním místě stojí prevence proti přirozenému úbytku svaloviny, a tou je pohybová aktivita. Kromě běžných procházek nebo jiné formy kondičního cvičení se dá určitě doporučit posilování jednotlivých svalových skupin, aby se tělo umělo vyrovnat s různými situacemi a předcházelo tak i možným pádům v pozdějším věku s rizikem zlomeniny.

Při úpravě stravy je důležité zachovat zejména vhodné množství bílkovin a mikronutrientů, jako jsou vitaminy a minerální látky. Nízký příjem bílkovin může způsobit ztrátu svalové hmoty, která se ve vyšším věku obtížně získává zpátky. Rychlost redukce je po menopauze individuální.

V současné době je možné se poradit s nastavením celého procesu, skladbou jídelníčku při redukci hmotnosti nebo vyzkoušet program na úrovni nízkokalorické diety. Lze také vyhledat nejbližšího výživového poradce na www.spolukiladolu.cz.  

Dle TZ

 

www.know.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová