Prostata

Muži preferují preventivní vyšetření prostaty z krve (průzkum)


Kategorie: Aktuality Prostata Rakovina 
10.listopad 2023

Jak vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro společnosti SYNLAB, téměř tři čtvrtiny Čechů by pro prevenci rakoviny prostaty preferovaly vyšetření prostřednictvím testu krve. Prevenci ve formě rektálního vyšetření (pohmatem prostaty) upřednostňuje pouze 5 % Čechů. Ochota dotázaných podstoupit vyšetření pohmatem se ale výrazně zvýšila s rizikem přítomnosti karcinomu. Pokud by jim na základě krevního testu bylo zjištěno podezření na rakovinu, rektální vyšetření by jich za účelem potvrzení, či vyvrácení diagnózy bylo ochotno absolvovat téměř 80 %. Zjištění vyplývající z průzkumu jsou pozitivní v kontextu screeningovému programu časného záchytu karcinomu prostaty, který v České republice plánuje zahájit Ministerstvo zdravotnictví v lednu 2024.

Průzkum společnosti SYNLAB realizovaný agenturou Ipsos ukázal, že 74 % Čechů by v rámci prevence rakoviny prostaty upřednostnilo krevní test před vyšetřením pohmatem u urologa. To preferuje pouze 5 % mužů a pro 19 % jsou přijatelné oba způsoby vyšetření. O možnosti prevence rakoviny prostaty z krevního testu však většina mužů (61 %) neví, a prevenci tak často odkládají. „Rektální vyšetření považuje mnoho mužů za nekomfortní a o možnosti prevence rakoviny prostaty testem krve většina z nich neví. Tyto dva faktory způsobují, že muži prevenci často odkládají, nebo zanedbávají. Zavedení plošného screeningu, a tedy i zvýšení informovanosti o testu PSA, který je jako základní prevence rakoviny prostaty naprosto dostačující, by tak mohlo výrazně ovlivnit zájem Čechů o prevenci rakoviny prostaty,“ říká genetik z laboratoře SYNLAB.

Zahájení plošného screeningu rakoviny prostaty prostřednictvím testu PSA pro muže od 50 let, dle informací sdílených Ministerstvem zdravotnictví, se plánuje v České republice na leden 2024. V laboratořích již v této souvislosti se provedla potřebná opatření, pracoviště jsou připravena.

Rektální či sonografické vyšetření prostaty je nutné absolvovat až v případě pozitivních výsledků PSA, a to pro potvrzení, či vyvrácení diagnózy. Tato navazující vyšetření by v případě podezření na rakovinu dle průzkumu určitě podstoupilo 41 % mužů a 35 % je tomu nakloněno. Z výsledků průzkumu ochotu podstoupit rektální vyšetření ovlivňuje motivace. V případě prevence by ho podstoupila jen necelá čtvrtina mužů. Pokud však již existuje podezření na možný výskyt karcinomu vyplývající z testu krve, většina mužů je pro záchranu svého zdraví svolná rektální vyšetření podstoupit.  Celých 6 % mužů se vyjádřilo, že by na rektální vyšetření nešlo ani v případě podezření na rakovinu na základě krevního testu a 14 % váhá.

Vyšetření PSA je aktuálně možné podstoupit například u praktického lékaře, urologa, nebo jako samoplátce v odběrových pracovištích laboratoří. Jedná se o měření hladiny bílkoviny přirozeně produkované prostatou, jejíž zvýšení v krevním séru poukazuje na poškození neboli onemocnění prostaty. K tomu, aby mohlo být případné onemocnění prostaty odhalené v rané fázi, je klíčové podstupovat test pravidelně a včas. Mužům nad 50 let je, vzhledem k vyššímu riziku onemocnění rakovinou prostaty, doporučeno absolvovat prevenci každý rok.

Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky

Dle TZ

www.synlab.com

Autor: MUDr. Olga Wildová