První pomoc

Vzdělávací centrum Světa záchranářů


Kategorie: Aktuality První pomoc 
07.listopad 2023

Již osmým rokem velmi úspěšně je činné praktické vzdělávací centrum Svět záchranářů v Karlových Varech. Za dobu své existence prošlo intenzivními zážitkovými vzdělávacími programy desetitisíce lidí. Děti či dospělí, všichni mají zde možnost získat životně důležité znalosti a dovednosti v oblasti rizik. Kromě poskytnutí první pomoci, dovednostem, jak se chovat při vzniku požáru nebo mimořádné události se nově i od konce roku 2022 mohou naučit správné postupy v případě krizové situace v dopravě, a to díky Pavilonu bezpečnosti v dopravě a jeho trenažérům. Žel, kapacity výuky jsou omezené.

Aby se podařilo více uspokojit obrovskou poptávku, připravuje tým odborníků z Asociace společně s partnery, městem Karlovy Vary a Karlovarským krajem významné rozšíření areálu. V plánu je vybavení areálu o další simulační lokality pro řešení rizik, například rizik ve výškách a hloubkách, kyberkriminality, mimořádných událostí, pohybu ve volné přírodě a mnoho dalších. Rovněž se chystají prostory, které umožní simulované krizové situace zaměstnanců – například úniky nebezpečných látek v průmyslových provozech, úrazy a další rizikové situace v logistických halách či výrobních provozech, nebo úskalí, která souvisí s příchodem alternativních zdrojů energie. Tyto prostory poskytnou i možnosti smysluplného využití volného času pro celé rodiny s dětmi, případně i turistů.

Náklad na rozvoj areálu je odhadován na 250 mil. Kč, z větší části by ho mohly pokrýt prostředky z Fondu spravedlivé transformace. V současné době probíhají práce na projektové dokumentaci ve spolupráci s městem Karlovy Vary a Karlovarským krajem. Tyto instituce a další partneři z řad pojišťoven či automotive také významně od počátku pomáhají finančně s každodenním provozem.  Proto mohou například děti školou povinné absolvovat záchranářské programy pod vedením lektorů – záchranářů profesionálů – zcela zdarma.

Stejné areály po vzoru karlovarského se připravují v Ostravě a Olomouci. Výstavbu zvažuje také hlavní město Praha i Středočeský kraj.  V minulých dnech byli pracovníci vzdělávacího centra z Karlových Varů požádáni o účast na dvou významných mezinárodních konferencích - v Bruselu a v Římě.

Projekt, jeho současná činnost i plány, byl představen v Bruselu zástupkyní Asociace na konferenci zástupců členů EU European Week of Regions and Cities. Hlavním cílem byla prezentace zajímavých projektů z různých zemí a regionů.  V případě zastoupení ČR to bylo představení zejména projektů, které napomáhají regionům v tzv. post-uhelné době, tedy regionům, kde dojde k utlumení uhelné těžby a nutné transformaci, s čímž souvisí i nutnost rekvalifikací zaměstnanců v rámci jejich nových profesí.

K druhému představení došlo na mezinárodní konferenci zástupců členů i nečlenů EU – LINKS FINAL EVENT v Římě, jejímž hlavním cílem byla prezentace zajímavých vzdělávacích projektů v oblasti připravenosti na přírodní katastrofy. V obou případech se setkali s nebývalým zájmem účastníků, zvláště z Chorvatska, USA a Japonska.

Více na: www.zachrannykruh.cz

Více o projektu Světa záchranářů: www.svetzachranaru.cz

Dle TZ

www.vizus.com

 

Autor: MUDr. Olga Wildová