Onkologie

Nový lineární urychlovač ve FN Bulovka


Kategorie: Aktuality Onkologie 
02.listopad 2023

V pondělí 30. října 2023 proběhlo ve Fakultní nemocnici Bulovka slavnostní zahájení provozu nového lineárního urychlovačeTrueBeam od společnosti Varian Medical Systems. Ústav radiační onkologie FNB a 1. LF UK tak disponuje již čtyřmi lineárními urychlovači, které pacientům poskytují nejmodernější dostupnou léčbu radioterapií. 

Radioterapie hraje významnou a nezastupitelnou roli v léčbě nádorových onemocnění. Přibližně polovina onkologických pacientů během své léčby absolvuje také ozařování. „Naše pracoviště má dlouholetou tradici. Péči poskytuje pacientům již od roku 1936. Během času prošlo ústavem mnoho významných osobností české onkologie, na jejichž práci je nám ctí navazovat“, říká přednostka ústavu prof. MUDr. Petra Tesařová, CSc.

“Ústav radiační onkologie je největším pracovištěm svého druhu v Čechách. Pořízení nového přístroje je důležitou investicí pro další rozvoj našeho Komplexního onkologického centra směrem k prevenci, diagnostice a léčbě nádorových onemocnění”, vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice Bulovka.

V úseku zevní radioterapie jsou pacientům na Bulovce aktuálně k dispozici čtyři lineární urychlovače, které umožňují provádění vysoce konformních technik radioterapie zajišťujících účinnější a zároveň šetrnější léčbu zářením. Součástí radioterapeutického oddělení je vybavení pro přesné plánování léčby včetně plánovacího CT a plánovacích systémů pro přesný výpočet dávek záření. Samozřejmostí je využívání IGRT (radioterapie řízené obrazem).

„V posledních letech provádí pracoviště i stereotaktické ozařování. U pacientek s karcinomem prsu se využívá také ozařování v řízeném nádechu, které umožňuje velmi výrazné snížení dávek ve zdravých tkáních, například u srdce a plic,“ popisuje vedoucí lékařka Radioterapeutického oddělení. Na tomto jediném pracovišti v Praze se zajišťuje celotělové ozařování dospělých pacientů s hematologickými malignitami před transplantací kostní dřeně. Dostupná je  i povrchová hypertermie, která se v indikovaných případech aplikuje pro zvýšení účinnosti léčby zářením.

Ústav radiační onkologie FNB a 1. LF UK řeší komplexní nechirurgickou léčbu solidních nádorů dospělého věku. Ozařování se velmi často kombinuje se systémovou léčbou (chemoterapií, hormonální léčbou, biologickou léčbou nebo imunoterapií). Důležitá je také podpůrná léčba, od nutriční péče po psychologickou pomoc, která je pro pacienty zajišťována po celou dobu jejich léčby.

Díky novému lineárnímu urychlovači se na Bulovce počet ozařovaných pacientů navýší zhruba o třetinu. Přístroj byl pořízen z Evropského dotačního programu REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe), a to na základě výzvy – Obnova vybavení pracovišť s péčí o onkologické pacienty. Součástí dodávky lineárního urychlovače byl také plánovací a verifikační systém, dozimetrické vybavení potřebné pro provoz a zkoušky lineárního urychlovače a fixační pomůcky pro správné polohování a fixaci pacientů při léčbě.

Dle TZ

www.fnbulovka.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová