Plánované rodičovství

Už 9 milionů životů ze zkumavky


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
05.listopad 2023

Je to už více než čtyři desítky let, co  v tehdejším Československu přišlo na svět  první dítě ze zkumavky. Stalo se tak 4. listopadu 1982 a chlapci, který se narodil zdravý s váhou 3650 gramů je dnes už 41 let. Od té doby díky nesmírnému pokroku v reprodukční medicíně je umělé oplodnění alternativou pro miliony párů po celém světě.

„Průkopníkem oboru v Československu byl vyhlášený gynekolog a porodník prof. MUDr. Ladislav Pilka, DrSc. První pokus v roce 1980 dopadl neúspěšně, o dva roky později už se o Centru asistované reprodukce FN Brno mluvilo po celém světě. Dítě, které se díky němu a jeho týmu touto metodou v roce 1982 narodilo, navíc nebylo první jenom u nás – ale v celém tehdejším východním bloku,“ vzpomíná vedoucí lékař české reprodukční kliniky Reprofit a bývalý kolega prof. Pilky.

Chlapec, který se v roce 1982 v brněnské nemocnici narodil, byl prvním v tehdejším komunistickém bloku a celkově třetím na světě. Úplně prvním dítětem z umělého oplodnění byla Angličanka Louise Brownová narozená 25. července roku 1978. Její rodiče se o početí miminka snažili dlouhých devět let. Tým lékařů Patricka Steptoa a Roberta G. Edwardse za sebou měli deset let výzkumu a Lesley Brownovou do něj zařadili. Malá Luise přišla pomocí císařského řezu a vážila 2600 gramů. O čtyři roky později se jí narodila sestřička Natalia. Byla celkově 40. dítětem na celém světě, které přišlo na svět pomocí metody mimotělního oplodnění. Natalia se v roce 1999 také dočkala jednoho prvenství. Stala se prvním člověkem "ze zkumavky", který porodil vlastního potomka přirozenou cestou!

Československý chlapec se narodil metodou GIFT, při níž je spermie a vajíčko vkládáno do vejcovodu matky, kde dojde k oplodnění. Při metodě IVF, která je v současnosti tou nejrozšířenější a nejúspěšnější (a která byla použita u zmiňované Louisy), dochází k oplození vajíčka mimo lidský organismus a embryo se následně umístí do dělohy. Léčba neplodnosti se nejprve týkala jenom žen, které měly neprůchodné vejcovody, až později začali lékaři zkoumat i kvalitu vajíček a spermií nebo poruchy ovulace. Jedním ze zásadních milníků úspěšnosti asistované reprodukce se stalo zamrazování embryí.

Embrya se začala zamrazovat v 90. letech minulého století. Do té doby se do vejcovodů nebo dělohy přenášela všechna vzniklá embrya. Dalším důležitým milníkem IVF se stalo vpíchnutí spermií do vajíčka – tzv. metoda ICSI.  K velkému posunu asistované reprodukce tak podle odborníků přispěly moderní technologie. Princip IVF se nezměnil, ale díky novějším lékům a pokročilé technice se umělé oplodnění provádí mnohem efektivněji. Brzy navíc vstoupí i umělá inteligence.

"Úspěšnost IVF (až 67 %) velmi ovlivňuje věk klientů a použité laboratorní metody,“ vysvětluje MUDr. Milada Brandejská, z reprodukční medicíny Europe IVF. Od roku 1995 byla u zrodu centra asistované reprodukce ve Fakultní nemocnici v pražském Motole a později také u vzniku přední české kliniky asistované reprodukce, kde působila až do roku 2017 jako vedoucí lékařka.

Velká naděje je. Klientkám do 40 let hradí zdravotní pojišťovny první tři cykly umělého oplodnění. Pokud bylo v prvních dvou cyklech transferováno jen jedno embryo, tak hradí i čtvrtý cyklus. „Důležité ovšem je, aby na vyšetření chodili i muži,“ doplňuje embryolog Ing.Vlastimil Weber z reprodukční kliniky Europe IVF.

Dle TZ

www.mavepr.cz
www.media-list.cz
www.europeivf.com
www.reprofit.cz


Autor: MUDr. Olga Wildová