Knižní recenze a anotace

Knižní novinky nakladatelství Grada


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Knižní recenze a anotace Aktuality 
04.listopad 2023

Novinky odborné zdravotnické literatury k 1. 11. 2023

 

Pohunek Petr, Tuková Jana, Koťátko Petr a kolektiv: Dětská pneumologie
Grada, 2. přepracované a doplněné vydání 2023, str. 728

Přehledná a klinicky zaměřená publikace s doporučenými postupy pro diagnostiku a léčbu onemocnění respiračního sytému u dětí a adolescentů přináší řadu praktických rad pro řešení akutních i chronických respiračních potíží.
Kniha zahrnuje kapitoly obecné (anamnéza, fyzikální a laboratorní vyšetření, funkční plicní vyšetření, endoskopické vyšetření) a kapitoly speciální (infekční a chronická respirační onemocnění, respirační projevy vybraných mimoplicních onemocnění, vrozené vývojové vady). Pozornost je věnována také rehabilitační a lázeňské léčbě.
https://www.grada.cz/detska-pneumologie-13212/

 

Ministerstvo zdravotnictví ČR : Český lékopis 2023
Grada, 2023, tištěná i elektronická verze (1.-4. díl), str. 4464

Český lékopis 2023 je určen farmaceutům, lékařům, veterinárním lékařům, chemikům, biochemikům, biologům, laborantům a osobám, které se podílejí na přípravě, výrobě, kontrole, hodnocení a skladování léčiv. Je nezbytnou pomůckou ve všech lékárnách a laboratořích pro zkoušení léčivých a pomocných látek u všech výrobců a distributorů léčiv.

Český lékopis 2023 (ČL 2023) je novým vydáním Českého lékopisu. Byl připraven podle nové koncepce, která se týká zejména změny ve Speciální části Evropské části ČL 2023, kde již nenaleznete kompletní překlady všech monografií Ph. Eur., ale pouze vybraných článků.

Evropská část ČL 2023 obsahuje překlady nových a změněných textů jedenáctého vydání Evropského lékopisu (Ph. Eur. 11.0) závazného od 1. 1. 2023 a nezměněné texty z předchozích vydání. Celkem se jedná o 995 textů.
https://www.grada.cz/cesky-lekopis-2023-13392/

 

Boguská Danka a kolektiv: Záchranářské techniky a postupy
Grada, 2023, vydání první, str. 192


Kniha přináší podrobný přehled o materiálně-technickém vybavení vozidel zdravotnických záchranných služeb v SR a ČR v souladu s platnými legislativními normami. Podrobně vysvětluje vybavení záchranářů medicínskou technikou s detailním popisem jejího používání a nastavení u jednotlivých klinických stavů.

Publikace provází čtenáře záchranářskými technikami krok za krokem nejen textovou formou, ale také prostřednictvím přehledné, profesionálně zpracované fotodokumentace. Čtenář získává odborné a prakticky orientované znalosti o komplexním používání medicínského vybavení včetně indikace nasazení při algoritmickém vypořádání akutního stavu pacienta.
https://www.grada.cz/zachranarske-techniky-a-postupy-12691/

 

Chvílová Weberová Magdalena, Matějek Jaromír, Steinlauf Barbora a kolektiv: Etika v pediatrii a neonatologii
Grada, 2023, vydání první, str. 536

Publikace v kontextu evropské filozofické tradice nabízí orientaci v důležitých tématech obou souvisejících oborů. Publikace je věnována propojení filozofie (etiky), práva a vědeckého poznání s klinickou praxí pediatrie a neonatologie.

Obecné kapitoly definují základní principy bioetiky, základní pojmy a směry etiky. Vybrané praktické kapitoly řeší klinické a psychosociální otazníky pediatrie a neonatologie. Velká část praktického oddílu knihy je věnována etice paliativní péče v dětském věku a neonatologii. Zamýšlí se nad hranicí viability, intenzivní, vývojovou a následnou péčí v neonatologii, řeší problematiku bolesti, umírání, (ne)zahájení a ukončení život udržující léčby. Součástí je doprovázení rodiny dítěte s život limitující diagnózou, terminální fází onemocnění a na konci života. Zmíněny jsou i zdánlivě okrajové oblasti, jako je etika výzkumu, psychologie, genetika, výživa dětského věku, právo na kojení a výživu mlékem matky. Zmiňuje také právní a etickou problematiku babyboxů, náhradního mateřství, císařských řezů na přání, problematiku očkování. Pozornost je věnována dospívajícím.  
https://www.grada.cz/etika-v-pediatrii-a-neonatologii-12503/

 

Sadler W. Thomas: Langmanova lékařská embryologie
Grada, 2023, 14. vydání, str. 480

Český překlad již 14. vydání světoznámé učebnice, jejíž originál vydalo nakladatelství Wolters Kluwer a která vychází opakovaně od roku 1963. Porozumění embryonálnímu vývoji člověka umožňuje hlubší pochopení anatomické stavby lidského těla a mechanismů vzniku vrozených vad a řady závažných chorob. Publikace poskytuje komplexní, ale stručný text, kombinovaný s přehlednými schématy a bohatou obrazovou dokumentací. Podává tak přesný a výstižný popis embryologie a její aplikace pro klinické obory, což lze ocenit v klinické medicíně jako základ pro určení diagnózy a prevenci vrozených vad. Barevná, bohatě ilustrovaná publikace.
https://www.grada.cz/langmanova-lekarska-embryologie-preklad-14-vyda-12700/

 

Studnička Jan, Němčanský Jan, Stěpanov Alexandr a kolektiv: Sítnice
Komplexní přehled od anatomie k chirurgické léčbě
Grada, 2023, vydání první, str. 212

Monografie Sítnice Podává velmi ucelený pohled na problematiku onemocnění sítnice. Publikace je rozdělena do 15 kapitol, ve kterých je podrobně popsána anatomie, histologie a fyziologie sítnice, etiopatogeneze, rizikové faktory, klinické příznaky, objektivní nález, diferenciální diagnostika a léčba celého spektra retinálních onemocnění sítnice od dystrofií sítnice až po toxické projevy na sítnici. Nechybí ani choroby sítnice dětského věku.

Odborný text je doplněn dostatkem kvalitních barevných snímků retinálních onemocnění i snímků z různých vyšetřovacích metod, které se používají v diagnostice chorob sítnice. 
https://www.grada.cz/sitnice-12971/

www.grada.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová