Výživa

Světový den vitaminu D - 2. listopad


Kategorie: Aktuality Vitamíny 
02.listopad 2023

Rozpustný vitamín D v tucích pomáhá vstřebávat vápník, hořčík, fosforečnany ve střevech a zajišťuje správnou činnost imunitního systému tím, že bojuje proti bakteriím a virům. Jeho hladina v těle na podzim rychle klesá vzhledem k slabšímu slunečnímu svitu, což brání jeho přirozené tvorbě. Na optimální hladinu nezbytnou po celou zimu upozorňuje Světový den vitamínu D.

Lidské tělo využívá vitamín D k zajištění správné funkce pohybového aparátu, a to jak stavby kostí, tak svalů, dále k podpoře funkce nervového systému a kůže. Vitamín D rovněž může přispět ke zlepšení psychického stavu.

Mezi příznaky nedostatku vitamínu D patří únava a vyčerpání, bolest kostí či svalů, námahové zlomeniny zejména v oblasti nohou nebo výkyvy nálad. Potřebná denní dávka vitamínu D závisí na věku, ale i na těhotenství nebo kojení. Ideální je doplňovat vitamín D společně s vitamínem K2. Vitamín D podporuje vstřebávání vápníku, K2 pak dokáže dostat vápník do správných oblastí těla, aby nehrozilo například jeho hromadění v cévách.

„Ze slunce se vitamínem D nepředávkujete, naše tělo jeho příjem reguluje. Nadbytek vitamínu D je ale možné získat nadměrným užíváním doplňků stravy, což může vést ke zvýšené hladině vápníku v krvi. Důležité je nepřekračovat doporučený denní příjem, i předávkování vitamínem D totiž může být pro tělo vysoce škodlivé,“ varuje revizní lékařka VoZP.

Udržení optimální hladiny vitamínu D v krvi, která se pro všechny věkové skupiny pohybuje mezi 100-150 nmol/l, pomáhá pravidelná konzumace tučných ryb, jako je losos, pstruh či tuňák, obsahují ho houby, vaječné žloutky či hovězí nebo tresčí játra. Nedostatek vitamínu D se pak zásadně projevuje hlavně u dětí. Bývá spojován se špatným vývojem kostry (tzv. křivicí), krátkozrakostí, vypadáváním zubů, zvětšením kloubů, ale i psychickými problémy.

VoZP v rámci programu ZDRAVÍ přispívá svým pojištěncům na vitamínové přípravky. Konkrétní podmínky využití benefitu jsou dostupné na www.vozp.cz/prispevek/prispevek-na-vitaminy.

 Dle TZ

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová