Prostata

Počet klientů VZP se zhoubným karcinomem prostaty vzrostl


Kategorie: Aktuality Prostata Rakovina 
31.říjen 2023

Karcinom prostaty patří mezi nejčastější zhoubné nádory u mužů. Každoročně si tuto diagnózu v Česku vyslechne zhruba 8 000 nových pacientů a téměř 1 500 mužů dle dat ÚZIS na zhoubný nádor prostaty bohužel také zemře. Počet klientů VZP s touto diagnózou vzrostl za posledních deset let zhruba o třetinu (o 35 %). Vloni se se zhoubným nádorem prostaty léčilo téměř 47 tisíc pojištěnců, v roce 2012 bylo takových pacientů 35 tisíc. Náklady na léčbu v roce 2012 činily zhruba 870 mil. korun, v roce 2023 již 2,1 mld. korun (o 144 % víc).

„Pokud je nemoc zachycena v prvním nebo druhém stadiu, je šance pacienta na úplné vyléčení v podstatě stoprocentní. V případě, kdy je nádor odhalen ve čtvrtém stadiu, klesá šance na přežití na 40 %,“ vysvětluje předseda Správní rady VZP ČR, proč nepodceňovat prevenci. Zároveň, jako zakládající člen Nadačního fondu Muži proti rakovině - každoroční kampaní Movember, vítá nově zavedený screening karcinomu prostaty. Screening od příštího roku 2024 mužům starším 50 let nabídne plošné preventivní vyšetření pro časný záchyt zhoubného nádoru. Jasným indikátorem je hladina tzv. PSA, která je stanovena z laboratorního rozboru krve a včas nasměruje na další vyšetření.

Screening prostaty bude určen primárně mužům ve věku od 50 do 69 let (bez anamnézy či podezření na karcinom prostaty). Na včasném záchytu se budou podílet všeobecní praktičtí lékaři, tak i například ošetřující urolog, který pacienta léčí pro nějaké další onemocnění. Právě ti by měli svým pacientům podrobně vysvětlit účel programu a poučit je o průběhu vyšetření. Na základě tohoto se pak pacient rozhodne, zda souhlasí či nesouhlasí se zařazením do programu časného záchytu karcinomu prostaty.

Prvotním krokem je odběr několika mililitrů krve pro stanovení hodnoty PSA. Zjišťuje se z výsledků laboratorního rozboru krve a je určující pro stanovení dalšího postupu. U příznivého výsledku (nízké hladiny PSA v krvi) je muž ošetřujícím lékařem přizván k další kontrole (odběru krev) za dva, resp. za čtyři roky. Pokud je hladina PSA vyšší než stanovená hodnota, převezme klienta do péče urolog. Ten provede následná vyšetření jako například sonografii. Na základě výsledků těchto následných vyšetření je stanoven další postup podle Metodiky populačního pilotního programu včasného záchytu karcinomu prostaty v ČR Ministerstva zdravotnictví ČR. V případě, že je stanovena diagnóza zhoubného karcinomu prostaty, je pacient předán do odborné péče onkologického zařízení.  Dle TZ

 

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová