Očkování

Příspěvek na očkování proti RS virům


Kategorie: Aktuality Očkování Doporučené očkování 
31.říjen 2023

Správní rada VZP 30. 10. 2023 schválila rozšíření skupiny pojištěnců u příspěvku na očkování proti RS virům, a to na základě doporučení České vakcinologické společnosti. Od 1. 11. 2023 mohou příspěvek na očkování proti RS virům ve výši 2 000 Kč čerpat těhotné ženy, které tímto ochrání nejenom sebe, ale také své narozené dítě do 6 měsíců věku. VZP od 1. září 2023 tento příspěvek nabízí také seniorům starším 60 let. Právě pro tyto dvě skupiny představuje infekce RS viry největší hrozbu.

„Vzhledem k tomu, že byla regulačními úřady schválena další vakcína proti RS virům, která umožňuje pasivní ochranu novorozenců a dětí do 6 měsíců věku prostřednictvím očkování těhotných žen, rozhodla se VZP rozšířit skupinu klientům, kterým toto očkování z fondu prevence uhradí,“ říká náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům. Očkování těhotných se provádí jednorázovou dávkou mezi 24. a 36. týdnem těhotenství.

Od 1. 11. 2023 mohou příspěvek na očkování proti RS virům ve výši 2 000 Kč čerpat těhotné ženy pojištěné u VZP. O příspěvek mohou již od 1. září žádat také klienti VZP starší 60 let. Podrobnosti o příspěvcích na očkování jsou zveřejněny na webu VZP.

RS viry se vyskytují v populaci v průběhu celého roku, zvýšený výskyt je obvykle zaznamenán v zimních měsících. Infekce RS viry se projevuje rýmou, kašlem a běžnými příznaky nachlazení, ale může vést k zánětu středního ucha, zánětu průdušek, průdušinek a až k zápalu plic. RS viry mohou především u osob starších 60 let způsobovat závažné zdravotní komplikace, které mohou vést až k hospitalizaci. Toto onemocnění také představuje ohrožení pro novorozence a děti do jednoho roku. Rizikovou skupinou jsou pak zejména děti s vrozeným onemocněním srdce a plic, s neuromuskulárním postižením a poruchami imunity, u nich mohou RS viry způsobit závažný průběh onemocnění.
Dle TZ

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová