Nemoci a jejich příznaky

Pro mozek je důležitý čas


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Aktuality 
29.říjen 2023

Podle údajů Světové zdravotnické organizace jsou cévní mozkové příhody celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a jednou z hlavních příčin dlouhodobé invalidity. Navzdory špičkové úrovni a dostupnosti léčby v České republice platí stejná čísla i u nás. Mrtvice v Česku ročně postihne zhruba 23 500 lidí, denně na ni u nás zemře zhruba 20 pacientů. U příležitosti Světového dne proti mrtvici proběhla v pátek 27. října 2023 ve Fakultní nemocnici v Motole tisková konference, na které odborníci z řad lékařů představili aktuální údaje o mozkové mrtvici a také novou Deklaraci akčního plánu pro Evropu v oblasti cévních mozkových příhod. Ta má za cíl snížit výskyt cévní mozkové příhody a jejích dlouhodobých následků.

Cévní mozková příhoda (CMP) neboli mrtvice nejčastěji postihuje lidi nad 70 let, ale nevyhýbá se ani mladším. Ročně zasáhne zhruba 23 500 Čechů, častěji ženy než muže. Prognózy ukazují, že při zachování dosavadního přístupu se bude riziko mrtvice nadále zvyšovat až o 25 %. Více než 70 % Čechů však nepozná příznaky mozkové mrtvice, ačkoliv právě to je pro záchranu života klíčové – každá hodina zvyšuje rozsah poškození mozku a následky, se kterými se pak bude nemocný potýkat (od ztráty řeči, hybnosti končetin až po naprosté ochrnutí). Nadační fond Čas je mozek se dlouhodobě snaží o to, aby veřejnost rozpoznala hlavní i vedlejší příznaky nemoci, a věděla, co v takovém případě dělat.

Nejčastějšími příznaky mrtvice jsou povislý koutek (ochrnutá polovina obličeje), oslabení či ochrnutí končetin na jedné straně těla a náhlá porucha řeči (pacient často zaměňuje slova a působí zmateně). K tomu se přidávají další příznaky jako brnění končetin, pocity na zvracení nebo bolesti hlavy. Záchranáře je třeba volat i v případě podezření.

Pacient by se měl do nemocnice dostat nejlépe do 90 minut, tehdy má 50% šanci na vyléčení. Doc. MUDr. Aleš Tomek, Ph.D., FESO, předseda Cerebrovaskulární sekce ČNS CLS JEP, vysvětlil, co se v mozku následně děje a jak dlouho trvá, než dojde k nevratnému poškození mozku: „Do 4,5 hodin může lékař podat trombolýzu, při které se sraženina rozpustí, do 6 hodin je možné provést katetrizační odstranění krevní sraženiny – trombektomii, laicky řečeno se sraženina „vysaje“. V současné době je možné léčit některé pacienty pomocí trombolýzy až do 9 hodin a trombektomie až do 24 hodin. Nelze ale dopředu určit, u jakého pacienta bude tento typ léčby možný a zda léčba bude zcela úspěšná. Pokud pacient dorazí do nemocnice pozdě, zbývá už pouze léčit komplikace a čekat, jak moc bude mozek poškozen.“

Akční plán pro Evropu v oblasti cévních mozkových příhod (Stroke Action Plan for Europe) pro roky 2018–2030 má za cíl snížit počet cévních mozkových příhod o 10 %. Dokument podepsal ministr zdravotnictví a aktivně jej podporuje.

Nadační fond „Čas je mozek“ funguje od roku 2015 a zastřešují jej Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti ČLS JEP a Česká společnost intervenční radiologie ČLS JEP. Snaží se informovat širokou veřejnost o projevech mozkové mrtvice, jejích příznacích a prevenci Díky zapojení odborníků zároveň pomáhá pacientům, kteří mozkovou mrtvici překonali, s návratem zpět do aktivního života a poskytuje podporu jejich rodinám i blízkým. Více na www.casjemozek.cz.

Česká neurologická společnost se aktuálně snaží ve spolupráci s MZ ČR zavést řadu kroků, které umožní vznik akreditovaných cévních poraden pro pacienty po prodělané CMP. Stejně tak MZ ČR, Česká společnost rehabilitační medicíny a Česká neurologická společnost připravují vylepšení rehabilitační léčby po CMP.

Dle TZ

www.bisonrose.cz

www.fnmotol.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová