Rakovina

Mutace BRCA genů zvyšují riziko rakoviny prsu.


Kategorie: Aktuality Rakovina 
01.listopad 2023

Rakovina prsu patří dlouhodobě k druhé nejčastější rakovině u žen. Ročně jí onemocní 7 000 z nich, téměř třetina nepřežije. Riziko vzniku tohoto zhoubného nádoru výrazně zvyšují BRCA geny. Pokud nefungují správně, hromadí se v buňkách chyby, které mohou vést ke vzniku rakoviny. U žen s vysokým rizikem se doporučuje preventivní mastektomie, tedy odstranění prsou.

Zhoubné nádory u nositelů mutací BRCA genů vznikají v mnohem nižším věku než u zbytku populace. Toto riziko je celoživotní a nejvyšší mezi 30 a 50 lety. Vrozené mutace zvyšují riziko rakoviny prsu až na 88 %, u běžné zdravé populace se toto riziko pohybuje kolem 12 %. U rakoviny vaječníku riziko stoupá k 65 %, u běžné zdravé populace se jedná o 2 %. BRCA mutace se ale pojí také se zvýšeným rizikem rozvoje rakoviny prostaty, slinivky břišní, melanomu, tlustého střeva a konečníku.  O BRCA mutacích a možnostech testování se stále dostatečně nemluví.

Preventivní operace podstoupilo již mnoho žen i v ČR. Rozhovory s nimi jsou uvedeny na webu společnosti. Je známé, že preventivní zákrok podstoupila také slavná herečka Angelina Jolie. Odnětí prsů v případě pozitivity genů snižuje riziko rakoviny prsu velmi výrazně, a to pouze na jednotky procent. Druhou cestou je pro pacientky nesoucí mutace BRCA genů pravidelné sledování ultrazvukem a mamografem s cílem zachytit případný nádor v časném stádiu a začít jej včas léčit. Jestli člověk nese vadný gen, zjistí na genetickém vyšetření.

Při příležitosti kampaně Růžový říjen organizace Loono mimo jiné vylepšila svou mobilní aplikaci Preventivka. Ta již přes rok pomáhá svým uživatelům hlídat termíny preventivních prohlídek i screeningových programů a připomíná každý měsíc samovyšetření nejen prsu, ale také znamének a v případě mužů varlat. Aplikace pomohla odhalit už 34 zhoubných nádorů. Více než 10 800 lidí se díky ní začalo samo vyšetřovat a téměř 6 500 uživatelů navštívilo preventivní prohlídku, kterou do té doby zanedbávalo. Aplikaci Preventivku vyvíjí s týmem Loono Futured - technologická firma pro využití nejmodernějších technologií .

Dle TZ

www.loono.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová