Terapie a prevence chřipky

Proti chřipce a COVIDu-19 se naočkujte co nejdříve


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky Doporučené očkování 
25.říjen 2023

S rostoucím výskytem respiračních onemocnění a s nemocnými COVIDem-19 se již potýkají praktičtí lékaři. Chřipce a COVIDu-19 a zejména jejich komplikacím lze přitom účinně předcházet očkováním. Podle praktiků je na ně nejvyšší čas – než udeří sezóna respiračních nemocí naplno. Hlavně seniorům a rizikovým pacientům totiž hrozí vážnější zdravotní komplikace, které mohou vést k pobytu v nemocnici a v krajním případě až ke smrti. Odborníci doporučují aplikovat obě vakcíny zároveň.

Očkování oběma vakcínami při jedné návštěvě ordinace není rizikové a funguje dobře. Pro pacienty i lékaře, kteří jsou v období respiračních sezón hodně vytíženi, znamená velkou úsporu času a energie. K sezónním onemocněním patří kromě chřipky právě i COVID-19. Riziko zvýšeného výskytu těchto nemocí potrvá celou zimu. Lidé by proto rozhodně neměli očkování odkládat. Vakcíny je ochrání až do jara – pokud se nechají naočkovat v říjnu.

Výraznějších vedlejších účinků se lidé bát nemusí. Očkování občas doprovází teplota a bolest kloubů nebo svalů, potíže ale většinou netrvají déle než jeden den. „Reakce na očkování se u obou vakcín samozřejmě objevit může. Pokud se aplikují současně, neznamená to ale, že by se nežádoucí reakce organismu sčítaly. Důležité je, aby byli lidé v momentě očkování úplně zdraví a neměli žádné příznaky respiračních onemocnění.

Očkování je důležité zejména pro seniory a rizikové pacienty, například s obezitou, cukrovkou nebo plicními a kardiovaskulárními onemocněními. Odborníci ho doporučují i onkologicky nemocným a pacientům s roztroušenou sklerózou. Všem těmto skupinám osob totiž hrozí komplikované průběhy, které mohou vést k hospitalizaci a v krajním případě i k úmrtí.

Očkování má význam i u zdravotníků a osob pracujících v sociálních službách, kteří pečují o rizikovou populaci. Když onemocní, mohou respirační choroby přenést na pacienty. Pokud by navíc byl zdravotnický a sociální personál kvůli těmto nemocem delší dobu mimo službu, způsobilo by to velké problémy ve fungování zdravotnických zařízení. Očkovat by se podle něj měli také mladší lidé – vakcíny totiž ochrání nejenom je, ale i seniory a rizikové osoby, s nimiž přicházejí do styku například při rodinných návštěvách.

Vakcíny proti SARS-CoV-2 jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Očkování proti chřipce mají zdarma osoby starší 65 let a všichni zdravotníci a pracovníci sociálních služeb. Vakcíny nemusí platit ani lidé, kteří trpí závažným chronickým onemocněním srdce a cév nebo dýchacích cest, ledvin nebo diabetem a pacienti po odstranění sleziny nebo transplantaci krvetvorných buněk. Zdarma je také pro osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem. Ostatní lidé mohou na očkování proti chřipce využít příspěvky z fondů prevence zdravotních pojišťoven. Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová