Co víme o chřipce

Chřipka není COVID-19


Kategorie: Projevy chřipky Co víme o chřipce Aktuality 
25.říjen 2023

Ačkoliv chřipka i COVID-19 jsou vysoce nakažlivá virová onemocnění a projevují se velice podobně, rozdíly jsou zejména v možných komplikacích a důsledcích. Až několik let po prodělání COVIDu-19 lze pociťovat symptomy zvané souhrnně jako postcovidový syndrom, což u chřipky není. Těžkému průběhu obou nemocí lze předejít očkováním.

V ČR každoročně onemocní chřipkou statisíce až 1 mil. obyvatel. COVIDem-19 se v letech 2020 až 2022 nakazilo v průměru 1,5 mil. obyvatel ročně, tedy o půl milionu více. Chřipce a komplikacím spojenými s ní podlehne ročně zhruba 1,5 tis. lidí, COVID-19 vzal za uplynulé 3 roky životy 42,5 tis. lidem.

Jako virová onemocnění se chřipka i COVID-19 vyznačují podobnými obecnými symptomy, které se liší intenzitou a frekvencí. Zvýšená teplota až horečka, suchý kašel, bolest v krku, únava, bolest hlavy, svalů a kloubů. Pacientům s podezřením na COVID-19 se často zpravidla také hůře dýchá, trpí celkovou slabostí. U chřipky je nejvýraznější náhlá horečka až zimnice, nechutenství a celková schvácenost. Každý lidský organismus je jedinečný a nemoc se může projevit vždy trochu jinak. Nemusí být všechny uváděné symptomy, některé mohou být zcela minimální, jiné se nemusí objevit vůbec. Stoprocentní odpověď se zjistí pouze testem nebo při návštěvě lékaře.

Léčba obou infekcí je především symptomatická a je zaměřená na zmírnění příznaků onemocnění. Jde o vysoce nakažlivé nemoci, které se přenášejí pomocí infekčních kapének (dotek, vzduch). Výjimkou v léčbě jsou osoby v rizikových skupinách. Při potvrzení onemocnění COVID-19 je pro ně indikována specifická léčba, která snižuje riziko komplikací a někdy je nutná i hospitalizace. Při potvrzení chřipky jsou podávána antivirotika, tedy léky, které pomáhají oslabit virus V obou případech je nutné zahájit léčbu včas.

Nejvýraznější odlišnosti chřipky a COVIDu-19 jsou u přidružených komplikací a dlouhodobých následků. U starších, oslabených nebo chronicky nemocných osob chřipku často komplikuje zápal plic. U dětí může vyvolat zánět středního ucha nebo zánět vedlejších dutin nosních. Závažný nebo smrtící průběh chřipky však může nastat i u do té doby zdravého dospělého nebo dítěte, kdy může např. dojít k zánětu srdečního svalu.

Následky po prodělání COVIDu-19 jsou velice rozmanité, dlouhodobé a týkají se 10 až 20 % všech lidí, bez ohledu na to, zda šlo o mírný nebo výraznější průběh. Mezi nejčastější patří bolesti hlavy, potíže s koncentrací a pamětí, dušnost, bolest na hrudi, bušení srdce i plicní embolie. Může to ale být i poškození ledvin, vznik a zhoršení diabetu, vypadávání vlasů, kožní vyrážka nebo úzkost, deprese, nespavost a další. I mírný až střední průběh je také spojován se zhoršením astmatu.

Proto: Vybavte se předem základními přípravky z lékárny na kašel, rýmu, bolesti hlavy, snížení teploty atd., které umožní organismu se s viry snáz vypořádat. Při podezření zůstaňte doma, nastavte si klidový režim, teplo, spánek a dostatek tekutin. Důležité je vyhnout se fyzickým kontaktům, mít vlastní ručník, nepoužívat stejný příbor a nádobí, dostatečně větrat a nejlépe spát v samostatné místnosti. Ale především – dejte se očkovat.

Očkování proti COVIDu-19 je hrazené, odlišné od očkování proti chřipce. Za chřipku si většina připlatí. Spolehlivou cestou prevence je očkování proti aktuálním mutacím. Očkování se doporučuje absolvovat co nejdříve, protože imunitní systém potřebuje čas, aby si vytvořil dostatečnou ochranu. Totéž platí u chřipky. Ačkoliv mají obě nemoci mnoho společného, očkováním proti COVID-19 se nezabrání chřipce a naopak. Na každou nemoc je speciální vakcína. Podle doporučení České vakcinologické společnosti je možné aplikovat vakcíny na obě nemoci zároveň v jeden den. Podrobnější informace u praktického lékaře nebo v očkovacích centrech. Dle TZ

www.focuc-age.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová