Plánované rodičovství

Oddálení menopauzy a uchování plodnosti


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
20.říjen 2023

Kromě ztráty plodnosti je pro většinu žen menopauza spojena s nepříjemnými symptomy, mnohé z nich trpí i vážnými zdravotními a psychickými problémy. Novým postupem v reprodukční medicíně se nyní stává zamražení tkáně z vaječníků (OTC1). Jde o metodu, která tzv. „zastaví biologické hodiny“ tím, že dojde k bezpečnému uchování tkáně v období, ve kterém je ve vaječníku dostatečný počet vajíček. Tkáň se použije až ve chvíli, kdy to žena bude potřebovat. Umožní tak oddálení menopauzy až o 15 let, ochrání plodnost, a to i u onkologických pacientek. Těm dá naději na založení rodiny po ukončení léčby, která v mnoha případech negativně ovlivní schopnost ženy otěhotnět.

Metoda ProFaM přináší velkou naději do budoucna pro všechny ženy. Jde o ověřenou metodu, která se již dlouho používá při léčbě pacientek v jiných indikacích. Na rozdíl od populárního zamražení vajíček se získává tkáň obsahující desetitisíce vajíček. Navíc postup nevyžaduje opakovanou hormonální stimulaci a následné IVF a je tak ke zdraví žen mnohem šetrnější. Žena může svou vlastní tkáň použít, až to bude potřebovat, a má tak pojistku pro budoucnost. Tkáň lze použít jak pro léčbu neplodnosti, tak pro oddálení symptomů menopauzy, ale také pro zachování fertility u onkologicky nemocných žen.

Prof. Simon Fishel, předseda představenstva společnosti, jeden z nejuznávanějších světových odborníků v oblasti reprodukční medicíny a člen týmu, který stál za početím prvního dítěte ze zkumavky, vysvětluje: „Zamražení ovariální tkáně je vyzkoušená technika, která umožňuje odebrat a uchovat malou část tkáně z jednoho nebo obou vaječníků při zachování jejich funkce. Použití pro oddálení symptomů menopauzy vede k velkému zlepšení kvality života žen, protože obnoví produkci hormonů skrze vlastní ‘biologicky mladou‘ tkáň. Tuto tkáň lze použít s velkou úspěšností i k přirozenému otěhotnění.“

Odebrání tkáně probíhá laparoskopicky a lze jej provést i v rámci jiného operačního zákroku, který žena podstupuje (například při císařském řezu nebo jiné gynekologické operaci). Jako první pracoviště v celé kontinentální Evropě bude metodu poskytovat Ústav pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí. Dle slov ředitele Ústav pro péči o matku a dítě je  prvním pracovištěm v kontinentální Evropě, které tento postup pro zmírnění příznaků či oddálení menopauzy začne poskytovat. Dokládá vysokou úroveň a výjimečné postavení  ústavu nejen v rámci ČR. Pracovníci jsou velmi rádi, že ve spolupráci se společností mohou postup zákroku představit nejen odborné veřejnosti, ale během pár dnů  učinit zákrok již u první pacientky.

Nová léčebná metoda pomůže ženám zmírnit či oddálit dopady menopauzy a ochrání plodnost nejen u onkologicky nemocných žen. Jedná se o zcela inovativní přístup, který zásadně ovlivní kvalitu života mnoha žen, které by jinak trpěly příznaky menopauzy nebo komplikacemi s otěhotněním. Je to další krok s cílem poskytovat pacientkám komplexní péči ve všech etapách jejich života. Ústav pro péči o matku a dítě je špičkovým pracovištěm v oblastech předporodní, porodní a poporodní a gynekologické péče. Pod jednou střechou nabízí komplexní péči, která zahrnuje vše, co potřebují ženy, maminky a novorozenci.

Metodu budou moci nabízet pouze certifikovaná pracoviště, určitě jich v dohledné době bude přibývat. Zákrok prozatím nehradí zdravotní pojišťovny, ale bude se s nimi jednat. Současně v rámci celosvětového ProFaM projektu se vytvářejí i centra pro komplexní léčbu menopauzy, jedná se o narůstající problém  mnoha žen, které netolerují klasickou hormonální léčbu.

Vzhledem k prodloužení života žen, kdy nynější ženy prožívají větší část života v menopauze, a ke změně v reprodukčním chování, může zmražení ovariální tkáně v budoucnu hrát výraznou roli.  Odborná společnost vítá otevření problematiky menopauzy. Metoda může být i slibným příslibem do budoucna

1Metoda OTC = Kryokonzervace tkáně vaječníků (z angl. Ovarian tissue cryopreservation) spočívá v laparoskopickém odebrání a zamražení ovariální tkáně během plodného věku ženy (pro zachování plodnosti pro pacientky do cca 35 let, pro oddálení menopauzy do cca 40 let věku). Tato tkáň po rozmražení a transplantaci podpoří produkci ženských hormonů v těle, díky čemuž lze oddálit nástup menopauzy u žen až o 10-20 let, a také zachovat přirozenou plodnost a šanci na početí v pozdějším reprodukčním věku.

ProFaM Health je bristko-irská společnost, která přináší inovace v oblasti reprodukčního zdraví žen a využívá k tomu nejnovější metody a technologie. Více na webových stránkách.

Dle TZ

https://profamhealth.com/cs/

www.upmd.eu


 

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová