Onemocnění kloubů

Včasnou prevencí lze zabránit zlomeninám


Kategorie: Aktuality Onemocnění kloubů 
20.říjen 2023

Osteoporóza - tichá epidemie 21. století, metabolické onemocnění skeletu je charakterizované postupným úbytkem kostní tkáně a změnou kvality kostí. Křehká kost se stává náchylnější ke zlomeninám. Ke Světovému dni proti osteoporóze se připojuje také Vojenská zdravotní pojišťovna. Při této příležitosti radí, jak přistupovat k prevenci, a nabádá ke včasné konzultaci s lékařem.

„Nejčastější faktory způsobující osteoporózu jsou nezdravý jídelníček, kouření, přílišná konzumace alkoholu, malá fyzická aktivita či nedostatek pohybu na slunci. Řídnutí kostí totiž významně urychluje i nedostatek vitamínu D, který je potřebný pro vstřebávání vápníku v těle a pro mineralizaci kostí,“ říká revizní lékařka VoZP.

S osteoporózou se potýkají především ženy po padesátce z důvodu poklesu estrogenu po menopauze. Do rizikové skupiny dále patří lidé s nízkou tělesnou hmotností a pacienti, kteří jsou dlouhodobě léčeni některými léky, např. glukokortikoidy. Osteoporóza je nebezpečná hlavně svou bezpříznakovostí, až do chvíle zlomeniny.

Základním opatřením v prevenci a léčbě osteoporózy je pravidelná fyzická aktivita, dostatečný příjem vápníku a vitamínu D. Vhodné jsou delší procházky, práce doma i na zahrádce, pravidelné cvičení pod dohledem fyzioterapeuta – individuální nebo ve skupině. Rovněž je potřeba vyvarovat se zvedání těžších břemen a prudkých pohybů charakteru švihu a rotace, důraz klást na cviky s výdrží, provádět je pomalu a tahem tak, aby nevyvolávaly bolest. Součástí cvičení by měla být dechová gymnastika, vhodným doplněním životosprávy a pohybového režimu je i cvičení v bazénu.

Důležité je však především nepodceňovat prevenci. Doporučuje se konzultace s praktickým lékařem.

Pojištěnci mohou čerpat příspěvky na vitamíny v rámci programu ZDRAVÍ, případně na cvičení díky programu POHYB. Více na webu www.vozp.cz/prispevky-na-prevenci/.

Dle TZ

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová