Nemoci a jejich příznaky

Nehody s rizikem posttraumatické poruchy


Kategorie: Aktuality Deprese Nemoci a jejich příznaky 
26.říjen 2023

Následky vážných dopravních nehod se každoročně podepisují nejen na smutných statistikách, týkajících se ztrát lidských životů či vážných zraněních. Nezřídka si účastníci nehod odnášejí z těchto duševně vypjatých okamžiků déletrvající psychickou újmu, odborně nazývanou posttraumatickou poruchu.

Vzniká nejčastěji z emotivně vypjatého okamžiku, který může prožít nejen zraněný na místě nehody, ale příkladně i  účastník silničního provozu, který poskytuje zraněným na silnici první pomoc. Právě emočně silné vjemy vyžadující u nehody okamžitou reakci aktivují u člověka určité části jeho mozku. Ten okamžitě vyhodnotí všechny okolnosti a v souvislosti s nervovou soustavou řídí nejen chování, ale zároveň vyvolá v těle fyziologické reakce umožňující krátkodobou aktivaci energetických rezerv pro zvládnutí vzniklé stresové situace.

Dochází k rozšíření zornic, zrychlení srdečního tepu, zesílení srdečních stahů, zvýšení krevního tlaku, rozšíření průdušek, zrychlení dechu, ztlumení činnosti trávicího systému a k přesunu krve z vnitřních orgánů do periferie a svalů. Následné vylučování adrenalinu a dalších hormonů do těla, které hrají důležitou roli v regulaci metabolismu, přispívají k uvolnění energetických zásob do organismu. Tato krátkodobá reakce těla na nadměrný stres je v podstatě užitečná a přispívá ke zvládnutí celé situace při a po dopravní nehodě.

U některých lidí se však i dlouho po silném traumatickém prožitku vracejí vzpomínky na detaily dopravní nehody v myšlenkách, popř. ve snech. Jejich reakcí je poté například snaha vyhýbat se místu nebo situacím připomínajícím nehodu, dostavují se obtíže se spánkem, podrážděnost či potíže s koncentrací doprovázené úlekovými reakcemi. Stav, kdy došlo k rozvoji těchto příznaků do šesti měsíců po události a trvají déle než měsíc, se nazývá posttraumatická stresová porucha.

U člověka s posttraumatickou stresovou poruchou je jeho organismus stále v pohotovosti vinou zvýšené aktivity některých částí mozku. Bohužel tím také pokračuje tvorba nežádoucích stresových hormonů. V těchto případech je velmi důležité včas vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Asi u třetiny lidí přinese spontánní zlepšení stavu určitý čas. Hlavní léčbou pro posttraumatické poruchy je psychoterapie, která může být doplněna také o farmakoterapii. (Video k tématu na webu: Ty to zvládneš.)

Portál nehod necelé dva roky přispívá k posílení bezpečnosti silničního provozu a k prevenci dopravních nehod. Nejvýraznějším prvkem portálu je interaktivní mapa rizikových míst, kde je možné zobrazit si i místa s četnějšími nehodami právě motorkářů. Provozovatelem je DataFriends. Více na: www.portalnehod.cz

Asociace Záchranný kruh realizuje kampaň Ty to zvládneš, ve které představuje inovativní instruktážně analytická videa vycházející z reálných dopravních nehod. Kampaň zdůrazňuje rizika chování na silnici a nově informuje také o dopadech dopravních nehod na zdraví člověka. Více na: www.tytozvladnes.cz

Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb., a věcně̌ ho spravuje Česká́ kancelář̌ pojistitelů̊, profesní́ organizace pojišťoven. Více na: www.fondzabranyskod.cz.

Dle TZ

www.vizus.com

Autor: MUDr. Olga Wildová