Nemoci a jejich příznaky

Ke Světovému dni osteoporózy – 20. 10.


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
20.říjen 2023

Osteoporóza se stává stále vážnějším civilizačním problémem. Každým rokem přibývá lidí, kteří trpí tímto nenápadným, avšak v mnoha případech fatálním a invalidizujícím onemocněním. Každá třetí žena a každý pátý muž utrpí osteoporotickou zlomeninu, a situace se rok od roku zhoršuje. Dle statistik osteoporózou v ČR trpí až 750 tisíc lidí. Počet osteoporotických zlomenin je odhadován na téměř 100 tisíc ročně, počet každým rokem roste a je příčinou takto vysokého počtu úmrtí pacientů trpících osteoporózou.

 Proto bylo toto onemocnění zařazeno do preventivních programů primární péče se záměrem nejen včasné diagnostiky a léčby, ale také edukace široké veřejnosti. „Na prevenci není nikdy pozdě, ideální je začít již v dětském věku mezi 10. až 18. rokem, a samozřejmě v případě diagnostikované osteoporózy,“ radí místopředseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu (SMOS) ČLS JEP a vědecký sekretář SMOS. Velkou úlohu budou hrát nověí i praktičtí lékaři a gynekologové. ČR také přestává zaostávat za vyspělou Evropou v počtu denzitometrických přístrojů.

Výskyt osteoporózy neustále stoupá vlivem stárnutí populace.  V současnosti jsou omezené diagnostické i léčebné možnosti a také specialistů je v ČR nedostatek. Proto je nutné zapojit také[PS1]  praktiky a gynekology. Specializovaných center je poměrně málo. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR je nutno systém záchytu a léčby vybudovat tak, jak je běžné v řadě evropských zemí. I proto zástupci SMOS a praktických lékařů a gynekologů se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) připravili klíčový projekt s názvem Populační program časného záchytu osteoporózy, jenž byl odstartován 1. dubna 2023. K programu se od 1. 5. 2023 připojila i Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMV).

Osteoporóza je velmi vážné onemocnění, jehož klinickými projevy jsou mj. osteoporotické zlomeniny. Je podrobně zdokumentováno, že po řadě osteoporotických zlomenin se výrazně zvyšuje riziko úmrtí.  (Podle statistik Mezinárodní společnosti pro osteoporózu do 5 let od první osteoporotické zlomeniny umírá až 50 % pacientů). Dle odborníků je nejvíc nebezpečná zlomenina v oblasti kyčle. U pacientů, kteří přežijí, je zásadně ovlivněna kvalita života. Snahou je poukázat na důsledky, které osteoporóza může způsobit a odhalit a léčit osteoporózu včas.

Včasná diagnostika osteoporózy je důležitá především u žen, které trpí osteoporózou častěji. Právě proto byli do programu primární prevence zahrnuti i gynekologové, vzhledem k tomu, že jsou obvykle prvním kontaktním místem, pokud ženy pociťují zdravotní problémy způsobené hormonálními změnami. Populační program časného záchytu osteoporózy gynekologové vítají.

Tuto iniciativu vítá i předsedkyně spolku Revma Liga Česká republika. Pracovníci jsou připraveni podpořit osvětu laické veřejnosti. Prevence je zásadní nejen pro udržitelnost kvality života pacientů, ale i pro systém zdravotní péče.

Dle TZ, která vznikla ve spolupráci se společností Amgen

www.amic.cz


 [PS1]Nahradila jsem i slovem také, aby se stále i neopakovalo

Autor: MUDr. Olga Wildová